Notícies

Divendres  28.07.2006  06:00

La Comissió de la Dignitat, decebuda per la llei de la memòria històrica

Exigeix el retorn de tots els papers i l'anul·lació dels judicis sumaris

Men?ame
 

La Comissió de la Dignitat ha mostrat la seva decepció pel projecte de llei de la memòria històrica que avui ha aprovat el govern espanyol perquè considera que és poc ambiciós. La comissió hi troba a faltar una condemna clara de l'estat i dels crims franquistes, la revisió i anul·lació dels processos de la guerra i de la dictadura i la devolució de tota documentació espoliada als ajuntaments republicans.

En aquest sentit, la comissió ha recordat que el govern espanyol s'havia compromès a retornar tots els documents que van ser requisats de les institucions republicanes, inclosos els del País Valencià i les Illes.

Per contra, el projecte de llei de la memòria històrica es limita a un reconeixement moral de les víctimes de la guerra civil i la dictadura, amb l'objectiu de cicatritzar les ferides que avui en dia encara estan obertes, segons la vice-presidenta primera espanyola, María Teresa Fernández de la Vega. La llei, que ara haurà d'aprovar el Congrés dels Diputats, també estableix que les víctimes i els seus familiars podran demanar una reparació moral a través d'una declaració pública de reconeixement.

IU-ICV i ERC també s'hi oposen

Els grups parlamentaris d'IU-ICV i ERC han criticat la llei per ser poc ambiciosa i han amenaçat de presentar esmenes a la totalitat al projecte. Els dos grups reclamen l'anul·lació dels judicis sumaríssims.