Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  17.07.2006  06:00

L'estudi dels papirs, al monestir de Montserrat

Un curs contribuirà a formar especialistes en papirologia

Men?ame
 

Un curs de papirologia grega comença avui al monestir de Montserrat, que serva un arxiu notable de papirs, el Fons Roca-Puig. Organitzat per la revista Auriga i emmarcat en l'Escola d'Estiu del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats de Filosofia i Lletres i Ciències de Catalunya, el curs versa sobre papirs grecs originals, suports de l'escriptura de l'antiguitat, societat i cultura de l'Egipte greco-romà i tècniques d'edició de papirs.

Per poder seguir el curs es necessita un bon nivell de grec clàssic. Tot i amb això, el gran nombre de partíceps ha obligat a fer-ne dues sessions.

El mot papir designa un suport d'escriptura fet a partir de tires de la planta del mateix nom, que es conrea a la regió del Nil. Els papirs més antics són de final del quart mil·lenni aC, però encara se'n troba algun de l'alta edat mitjana . Quant a la, papirologia estudia els papirs escrits, que ofereixen molta informació sobre l'antiguitat, però també els pergamins (fets de pell d'ovella, cabra o ase degudament preparada) i els 'óstraka', fragments de ceràmica amb inscripcions.

El fons Roca-Puig, que servirà per il·lustrar el curs, fou aplegat pel sacerdot Ramon Roca i Puig durant els viatges que féu a Egipte després de la Segona Guerra Mundial. Llegat al monestir de Montserrat, el fons inclou unes mil cinc-centes peces escrites en grec, copte, llatí, àrab i hieràtic dels segles II aC al VII dC. Entre els papirs ja estudiats del fons Roca-Puig hi ha un fragment, del segle III, de 'La Ilíada', un dels dos grans poemes grecs atribuïts a Homer.
L'altra col·lecció important del nostre país és la del Fons Palau-Ribes, dipositada a l'Arxiu Històric de la Companyia de Jesús de Catalunya (Barcelona).