Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Papirs i papirologia

El papir

Papirs, pergamins i 'óstraka'

El fons Roca-Puig i el fons Palau-Ribes


dilluns, 17 de juliol de 2006
La papirologia s'ocupa dels papirs escrits, de gran importància per a l'estudi de l'antiguitat. Doncs bé, avui comença un curs de papirologia grega al monestir de Montserrat, que guarda un dels grans fons papirològics del país (de dos que n'hi ha): el d'en Roca-Puig.

De continguts clarament pràctics, el curs és promogut per la revista Auriga, pionera de la divulgació de la civilització clàssica a casa nostra, i es farà dintre l'Escola d'Estiu del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats de Filosofia i Lletres i Ciències de Catalunya.

Entre més coses, el curs, que demana un bon nivell de grec clàssic, comprèn la lectura de facsímils i de papirs grec originals, i s'aproximarà a aspectes tals com els suports de l'escriptura en temps antic; la societat i la cultura de l'Egipte greco-romà; i les tècniques d'edició de papirs, que es duran a la pràctica.

Diguem, també, que s'hi faran dues sessions (per comptes d'una, com s'havia previst inicialment) per a poder atendre el gran nombre d'inscrits, cosa molt ben rebuda, oimés si pensem en l'escassetat d'especialistes; i això que tenim dues col·leccions molt remarcables, encara no estudiades a fons: la Roca-Puig, custodiada pel pare Pius-Ramon Tragan, i la Palau-Ribes, dipositada a l'Arxiu Històric de la Companyia de Jesús de Catalunya (Barcelona).

El papir


+ El papir s'obté de la planta del mateix nom.
El mot 'papir' designa un suport de l'escriptura emprat en temps antic, consistent en un full fet de tires de la planta homònima, conreada a la regió del Nil des de qui-sap-lo: els papirs més antics daten de la fi del quart mil·lenni aC. Agrupats i disposats en forma de rotlle, a Egipte, on les condicions ambientals del desert n'han facilitat la conservació, se n'hi han trobat molts. El gruix principal de papirs antics conservats correspon al període greco-romà, si bé també n'hi ha de l'alta edat mitjana, quan el sistema començà a declinar en favor del paper, invent xinès dut a l'Occident pels àrabs.

Papirs, pergamins i 'óstraka'


+ Els 'óstraka' són trossos de terrissa amb inscripcions.
Dèiem suara que la papirologia té per fi l'estudi dels papirs, encara que també s'ocupa dels documents de pergamí i dels anomenats 'óstraka'. El pergamí és la pell d'ovella, cabra o ase que, preparada convenientment, permet d'escriure-hi; en canvi, els 'óstraka' ('conquilles', en grec) són trossos de terrissa amb inscripcions. Això dit, cal distingir entre papirologia i epigrafia, ciència que estudia les inscripcions sobre pedra i qualsevol altre material perdurable.

El fons Roca-Puig i el fons Palau-Ribes


+ La revista Auriga ha ressenyat tots dos fons.
El fons Papyri Montserratenses-Roca, més conegut per fons Roca-Puig, fou aplegat pel sacerdot i hel·lenista Ramon Roca i Puig en una colla de viatges que féu a Egipte després de la Segona Guerra Mundial. Llegat al monestir de Montserrat, el fons inclou unes mil cinc-centes peces escrites en llengües vàries: grec, copte, llatí, àrab i hieràtic, amb dates compreses entre els segles II aC i VII dC. Quant al fons Palau-Ribes, fou adquirit pel pare jesuïta Ramon O'Callaghan devers la mateixa època, i conté de dos mil documents a tres mil, molts encara per inventariar. Se'n destaca un còdex de pergamí en copte de vàlua excepcional, escrit devers la primeria del segle V, que conté els evangelis de Marc, Lluc i Joan.

MATERIALS

  • Auriga
    Format:Web
    Revista de divulgació del llegat clàssic. Ha ressenyat el fons papirològic de Roca-Puig i de Palau-Ribes en sengles números recents.
  • Abadia de Montserrat
    Format:Web
    On es fa el curs de papirologia.
  • Arxiu Històric de la Companyia de Jesús a Catalunya
    Format:Web
    Custodia el llegat Palau-Ribes.
  • Catalunya, país de faraons
    Format:Web
    Proposta d'una llista digital completa dels indrets catalans que tenen materials de procedència egípcia.
  • Glossary
    Format:Web
    Glossari, encara a mig fer, de papirologia.
  • Eternal Egypt
    Format:Web
    Pàgina interactiva que recorre més de cinc mil anys de civilització egípcia.
  • Papyrology
    Format:Web
    Article de la Wikipedia, vincles inclosos.
  • Laberint
    Format:Web
    Portal educatiu sobre civilització greco-romana.

QUE HO SABIES?

  • Entre els papirs ja estudiats del fons Roca-Puig, hi ha un fragment, amb data del segle III, de 'La Ilíada', un dels dos grans poemes grecs atribuïts a Homer ('L'Odissea' n'és l'altre).
  • La col·lecció Palau-Ribes conté documents en escriptura jeroglífica, la més primerenca de l'antic Egipte.
  • A l'antiga Grècia, els 'óstraka' es feien servir per escriure-hi el nom del ciutadà que, per ambició o poder excessius, hom volia condemnar a l'ostracisme, o bandejament de la pàtria durant deu anys.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Una selecció de papirs, breument explicats.
Suports de l'escriptura fins a la invenció de la impremta.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua