Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Paraules divines': la màgia de l'escriptura jeroglífica

Un present dels déus

Suports de l'escriptura i escribes

Egiptologia i desxiframent dels jeroglífics


dilluns, 21 de novembre de 2005
'Paraules divines. Dels jeroglífics a l'egiptologia', així s'anomena la nova exposició del Museu Egipci de Barcelona, centrada en l'escriptura jeroglífica, la més primerenca i fascinadora de l'antic Egipte. Aquesta exposició, que també il·lumina el naixement de l'egiptologia, o ciència i estudi de l'Egipte dels faraons, va inaugurar-se el 10 de novembre i durarà fins a mitjan març de l'any vinent.

'Paraules divines' fa veure el naixement, les característiques, l'evolució, l'oblit i el redescobriment de l'escriptura jeroglífica, usada des del 3.200 aC, segons que ens consta, i emprada durant 3.500 anys, fins que no se'n va perdre l'ús.

Aquest redescobriment va obrir de bat a bat les portes a l'egiptologia, la disciplina que estudia l'antic Egipte. Doncs bé, si d'aquesta disciplina, se'n mostren força obres a l'exposició, també se'n mostra un bon repertori de relacionades amb l'Egipte dels segles XVI-XVIII. I tant les unes com les altres són, totes, de la biblioteca del Museu Egipci, que ja compta més de deu mil títols.

L'exposició, també sumada a l'Any del Llibre i la Lectura, consta, igualment, d'un conjunt d'escultures, procedents de la Col·lecció d'Arqueologia Egípcia Jordi Clos, i permet de fer un tomb virtual pel temple de Karnak (bastit a l'antiga ciutat de Tebes), un dels més remarcables de l'antiguitat egípcia.

Un present dels déus


+ L'escriptura jeroglífica fou emprada durant 3.500 anys.
A l'antic Egipte l'escriptura era considerada un ver present dels déus, un regal de Thot, la divinitat de la saviesa, l'escriba dels déus. Els egipcis van desenvolupar tres menes d'escriptura: jeroglífica, hieràtica i demòtica. La primera, la més antiga, consisteix en uns signes, els jeroglífics, que són uns dibuixos o símbols (no lletres) que representen idees, coses i, en algun cas, sons. Escrita d'esquerra a dreta i a la inversa, i en fileres o columnes, aquesta escriptura constava, al període arcaic, d'uns set-cents jeroglífics, que van multiplicar-se amb el pas del temps.

Suports de l'escriptura i escribes


+ L'art de l'escriptura es reservava als escribes.
Els jeroglífics es gravaven ('jeroglífic' vol dir 'gravat sagrat') o pintaven en suports de tota mena: pedra, fusta, metall, terracuita i papir, una planta abundant a la riba del riu Nil, amb la tija de la qual els egipcis feien una mena de paper ('paper' ve justament de 'papir'). L'art de l'escriptura es reservava, en exclusiva, als escribes: doctes funcionaris de l'administració egípcia, de gran prestigi, encarregats de tasques molt diverses.

Egiptologia i desxiframent dels jeroglífics


+ L'escriptura jeroglífica fou desxifrada per Jean-François Champollion.
Com apuntàvem, l'exposició del Museu Egipci també toca els orígens de l'egiptologia, que hom situa després de la invasió d'Egipte per Napoleó (1798-1801): un grup d'erudits va acompanyar l'expedició militar, que va donar lloc a la publicació de 'Description de l'Égypte', d'abast enciclopèdic. Una vintena d'anys després, el 1822, el francès Jean-François Champollion va treure l'entrellat de l'escriptura jeroglífica, a partir, sobretot, de la pedra de Rosetta, una estela amb una mateixa inscripció en tres escriptures diferents: jeroglífica, demòtica i grega. El fet assenyala el punt de partença del desxiframent dels jeroglífics.

MATERIALS

  • Museu Egipci de Barcelona
    Format:Web
    Ofereix l'exposició 'Paraules divines. Dels jeroglífics a l'egiptologia'.
  • Egipte
    Format:Web
    Pàgina de l'edu365, amb unitats didàctiques sobre l'antic Egipte.
  • Ancient Egypt
    Format:Web
    Web interactiva i instructiva del Museu Britànic: escriptura, temples, piràmides, geografia, déus i deesses, momificació...
  • Eternal Egypt
    Format:Web
    Pàgina dedicada a més de cinc mil anys de civilització egípcia.
  • Hieroglyphics
    Format:Web
    Una introducció a l'escriptura més antiga d'Egipte.
  • Recursos
    Format:Web
    Sobre l'antiguitat egípcia.
  • Egyptian Museum
    Format:Web
    Situat al Caire, capital d'Egipte, custodia més de cent vint mil objectes, de la prehistòria al període greco-romà.

QUE HO SABIES?

  • 'Paraules divines' enclou els vint-i-sis volums de 'Description de l'Égypte', primera obra verament científica sobre l'antic Egipte, corresponents a la segona edició, impresa els anys 1821-1829, de la qual es van fer un miler d'exemplars.
  • L'escriptura jeroglífica va emprar-se fins el segle IV dC: l'última inscripció amb caràcters jeroglífics data de l'any 394; quan va deixar d'usar-se i se'n va perdre el significat durant una bona pila de segles.
  • L'escriptura hieràtica i la demòtica deriven de l'escriptura jeroglífica, de la qual no són sinó simplificacions.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Guia interactiva de l'escriptura a l'antic Egipte.
Àmbits en què era usada.
El vostre nom, en jeroglífic.
L'alfabet jeroglífic egipci.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua