Bohigas i Portet jutgen l’estatut

  • Especial de VilaWeb sobre el 18-J

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.06.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

No tots els votants saben clarament què votaran al referèndum del 18 de juny: n’hi ha molts que encara no han decidit què faran. És el cas del president de l’Ateneu Barcelonès, Oriol Bohigas, i el del cantant Quimi Portet. Tots dos reflexionen sobre alguns aspectes, positius i negatius, del text, però mantenen la incògnita del vot. Comproveu-ho en aquest especial sobre el referèndum.LES PREGUNTES

1. Quin vot demana per a l’estatut i amb quines raons fonamentals el defensa?

2. Aquest estatut és millor o és pitjor que el del 1979?

3. És acceptable la rebaixa d’aquest estatut respecte del que va aprovar el Parlament?

4. Quines conseqüències pot tenir una victòria del sí o del no?

LES RESPOSTES

Oriol Bohigas

1. El factor més important que cal tenir en compte per a decidir el sentit del vot és el rendiment polític del resultat, perquè hi haurà partits que faran servir el resultat per obtenir-ne beneficis electorals.

2. Aquest estatut és millor, perquè el finançament és una mica millor, s’especifiquen més les competències i hi ha petites millores en tots els capítols.

3. La rebaixa ha estat imposada per un conveni entre dos partits i, si no hi ha cap alteració, és l’única cosa que s’ofereix a la votació. Per tant, no hi ha cap alternativa.

4. Tot es decidirà per raons de caràcter polític. Les bondats de l’estatut varien segons que es compari amb el del 1979 o amb el del 30 de setembre.

Quimi Portet

1. Encara no sé què votaré. De fet, ni tan sols sé si podré fer-ho, perquè és possible que el dia del referèndum no sigui als nostres tristos i dissortats Països Catalans.

2. Esperem que sigui millor, perquè si no, els polítics serien molt rucs, oi?

3. Demanar permís a Madrid ja és humiliant. Demanar permís per a ser una nació no s’ha de fer. S’és o no s’és una nació.

4. No passarà res, sigui quin sigui el resultat. El poble català és molt submís i humil i sempre es porta bé. La gent continuarà anant a la platja i es continuaran venent BMW de color verd.

Enllaços
Especial de VilaWeb: El referèndum del 18-J. Qui vota què?.
Especial del diari El Punt: Què en penseu, de l’estatut?.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any