Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  10.02.2006  21:44

(11/02) L'exili d'un arbre únic a Europa

La Diputació de València i un estudi científic constaten que la «pota d'elefant» que una empresa es va endur a Elx en 2002 és l'exemplar més antic del continent, amb més de 300 anys

Men?ame
 

Un mandat judicial, a més, el manté immobilitzat a l'espera que els tribunals determinen si ha de tornar a la capital de la Marina Alta o, per contra, els vivers que l'havien adquirit als seus anteriors propietaris poden quedar-se amb ell i procedir a la seua venda. Un dada explica que consistori i vivers pugnen per l'exemplar: és el més antic de la seua espècie en tot Europa.
Així ho testifiquen els informes del departament d'Arbres Documentals de la Diputació de València, que duia a terme labors d'assistència tècnica per a la seua protecció i restauració durant el passat mandat municipal. De fet, ja en l'actual mandat els tècnics de la diputació van visitar també Dénia per a interessar-se per la situació generada després que una empresa se l'endura de la ciutat.
Així mateix, també un estudi editat en 2004 per la Companyia Logística de Hidrocarbudos davall el nom Arbres monumentals d'Espanya inclou l'exemplar denier com el més gran i antic d'Europa.
Des que va eixir de Dénia al maig del 2002, la Beaucarnea Recurvata -també coneguda com pota d'elefant- roman en els vivers de l'empresa Natar, a Elx. Per ordre judicial, la mercantil no pot fer ús d'ell fins que els tribunals resolguen si ha de retornar-se a Dénia. El judici havia d'haver-se celebrat al desembre del 2004, però va ser suspés per errors administratius.
L'arbre, d'origen mexicà, havia arribat a la capital de la Marina Alta entre 1750 i 1800 per un marí i comerciant a la volta d'un dels seus viatges al país sud-americà. La seua principal peculiaritat és l'engrossiment del tronc en la seua base, que aconseguix els 11,40 metres.