Sanitat avança l’educació sexual als 12 anys i finançarà els DIU

  • La Conselleria de Sanitat Universal avançarà l'educació sexual dels 14 als 12 anys, finançarà els mètodes anticonceptius reversibles de llarga durada, com DIU o implants, i normalitzarà la prestació de les Interrupcions Voluntàries de l'Embarassat (IVE) en els centres públics per a evitar que les dones que desitgen avortar hagen de desplaçar-se a un altre departament.

VilaWeb
Redacció
14.06.2017 - 14:02

VALÈNCIA, 14 (EUROPA PRESS)

La Conselleria de Sanitat Universal avançarà l’educació sexual dels 14 als 12 anys, finançarà els mètodes anticonceptius reversibles de llarga durada, com DIU o implants, i normalitzarà la prestació de les Interrupcions Voluntàries de l’Embarassat (IVE) en els centres públics per a evitar que les dones que desitgen avortar hagen de desplaçar-se a un altre departament.

Estes són algunes de les mesures contingudes en la nova Estratègia de Salut Sexual i reproductiva 2017-2021 que ha presentat este dimecres la consellera de Sanitat, Carmen Montón, amb la qual pretén “garantir els drets sexuals” i “l’equitat en l’accés als servicis sanitaris” per a “pal·liar l’absència de pautes comunes, la dispersió i la falta de planificació” que hi havia fins ara.

Sobre este tema, ha destacat que la Comunitat Valenciana fa “doblet” a liderar un pla de salut sexual ja que és la primera estratègia valenciana que es presenta i és també la primera autonomia a comptar amb una estratègia integral.

Per a aconseguir estos objectius l’estratègia es dividix en quatre línies d’actuació: promoció de la salut sexual de les persones garantint els seus drets sexuals; la promoció de la salut reproductiva de les persones garantint els seus drets reproductius; l’equitat en l’accés a l’atenció sanitària i una quarta relacionada amb la generació de coneixement, investigació i innovació.

SALUT SEXUAL I EQUITAT EN L’ACCÉS

Sobre este tema, ha explicat que la conselleria ha detectat que als 14 anys “un xicotet percentatge” dels adolescents ja s’ha iniciat en algun tipus de pràctica sexual. Per açò, s’avançarà l’educació sexual als 12 anys, a l’inici de l’ESO, amb “continguts adequats a cada edat”.

A més, ha assenyalat que porten més d’un any treballant amb la Conselleria d’Educació per a ajudar-li a dissenyar des del punt de vista científic els continguts curriculars del pròxim curs. Així mateix, s’estendrà el Programa d’Intervenció en Educació Sexual (PIES) a tots els centres educatius de la Comunitat.

Una altra de les novetats és el finançament dels mètodes anticonceptius reversibles de llarga durada a totes aquelles dones que ho sol·liciten i que el metge comprove que complisquen amb els requisits. La sol·licitud podrà realitzar-se en Atenció Primària i les menors hauran de comptar amb el permís dels pares.

Sobre este tema, ha assenyalat que esta mesura no suposarà un gran desemborsament ja que estos mètodes duren entre 3 i 10 anys i tenen un import inferior als 100 euros.

D’altra banda, ha assenyalat que la nova estratègia perseguix també reduir la taxa d’embarassos no desitjats i d’avortaments, que volen “normalitzar” en els centres públics perquè les dones no hagen de desplaçar-se. Els departaments valencians del Peset i Requena són els últims a incorporar esta prestació.

D’esta manera, cinc dels 19 departaments de la xarxa pública de gestió directa –incloent l’Arnau que manca del servici de ginecologia– han de derivar les dones a altres centres. “Es tracta d’assegurar l’equitat i que les dones patisquen menys trastorns”, ha apuntat.

De la mateixa manera, es fomentarà una educació sexual entre iguals entre els adolescents, es promocionarà l’ús del preservatiu per a previndre la sida i altres malalties de transmissió sexual i embarassos no planificats.

També s’aprofundirà en la formació als professionals sanitaris per a previndre totes les manifestacions de violència sexual ja siguen abús, sexe forçat, o mutilació genital femenina. A més, promocionaran, en col·laboració amb el CERMI, la salut sexual entre persones amb discapacitat.

Montón ha recordat que altres mesures d’equitat ja estan en marxa com la dispensació de la coneguda com a píndola del dia després en els centres de salut sexual i reproductiu l’accés a les tècniques de reproducció assistida a totes les dones sense discriminació per estat civil, orientació sexual o identitat de gènere.

SALUT REPRODUCTIVA

El document també impulsa mesures de suport a la maternitat i paternitat que sensibilitzen sobre la conciliació de la vida laboral i familiar, així com el foment de la corresponsabilitat en la cura dels fills. A més, aposta per la humanització del part i puerperi, que la dona decidisca sobre el seu pla de part i la lactància materna.

Finalment, es desenvoluparà una historial neonatal que permeta la migració de dades bàsiques a la història pediàtrica d’Abucasis perquè el pediatre tinga la informació integrada de totes les dades clíniques que es van recaptar en el moment del naixement.

Montón ha explicat que esta estratègia no compta amb un pressupost específic ja que cadascuna de les mesures ja té consignació en el pla corresponent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any