L’operació repressió de l’estat espanyol a Catalunya ja ha començat

  • Amb el president, el govern i alts funcionaris advertits, la fiscalia posa ara en el punt de mira les empreses contractades per la Generalitat

VilaWeb
Redacció
03.04.2017 - 22:00

Fa unes quantes setmanes que el govern espanyol proclamava la fi de l’operació diàleg i anunciava el començament d’una nova fase en el conflicte amb les institucions catalanes pel procés independentista. S’albirava una ‘operació repressió’, que ja ha començat a prendre forma. Divendres, Soraya Sáenz de Santamaría va fer un advertiment dur a Carles Puigdemont i als membres del govern, a més d’alguns funcionaris, i escenificava la intensificació de la via repressiva. En un mateix dia es van activar dos mecanismes alhora: la impugnació del pressupost de la Generalitat que preveu el referèndum, d’una banda, i la notificació per part de la guàrdia civil a les empreses contractades per la Generalitat per a tasques relacionades amb la preparació de les estructures d’estat.

El fiscal general de l’estat, José Manuel Maza, ha donat validesa a una informació publicada per El País segons la qual la fiscalia té absolutament controlats els contractes de les empreses que presten serveis a la Generalitat. I per això ja ha notificat a algunes empreses (sense especificar ni quines ni quantes) que són sospitoses d’haver comès un delicte de desobediència i de malversació de fons públics. Concretament, són empreses tecnològiques, consultores i de ciberseguretat contractades per proveir els serveis d’intel·ligència i l’agència tributària. Hom els farà aquesta acusació si no responen al requeriment d’informació que divendres van rebre de la guàrdia civil.

El ministre Maza no ha volgut donar més detalls d’aquesta actuació: diu que és ‘matèria reservada’ i que es tracta d’un afer ‘en marxa’. Els detalls ja els donava el diari: els agents de la guàrdia civil es van presentar a les seus de les empreses i es van adreçar als administradors únics, presidents, directors generals i apoderats, i els instava a identificar cadascuna de les persones de la seva companyia involucrades en cadascuna de les fases dels projectes, a més del responsable de la Generalitat que supervisa la feina.

La fiscalia demana a les empreses que concretin els costs inicial, final i d’engegada d’aplicacions informàtiques o informes de consultoria, entre més aspectes, com per exemple si els treballadors de les empreses van haver de signar un contracte de confidencialitat i les contrasenyes de les aplicacions informàtiques aportades.

A més, també requereix informació sobre qualsevol altre contracte del qual no tingui coneixement ‘i que pugui ser utilitzat per al desenvolupament de qualsevol de les estructures d’estat’. I encara els demana si, després d’haver rebut l’encàrrec, van fer saber a la Generalitat que podria ser prohibit per les sentències del Tribunal Constitucional contra el procés independentista.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha reaccionat en nom del govern català dient que aquesta investigació de la fiscalia era un ‘abús de dret i de les institucions’. Mundó diu que està acostumat a la ‘pressió constant i exagerada de la fiscalia i dels òrgans judicials cap a l’activitat normal i ordinària de la Generalitat’.

Així doncs, el govern espanyol posa sota la lupa no tan sols els alts càrrecs del govern i els consellers per si fan cap actuació relacionada amb el referèndum, sinó també les empreses que treballen per a la Generalitat. L’operació repressió no consisteix a precintar col·legis electorals el dia del referèndum: ha començat molt abans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any