L’Audiència espanyola reconeix que María Begoña Urroz no va ser la primera víctima d’ETA

  • El 2011 Xavier Montanyà va provar que l'explosió que havia matat a la nena de mesos l'havia col·locat el DRIL i que la tergiversació històrica tenia l'objectiu d'embrutar l'origen antifranquista d'ETA

VilaWeb
Redacció
13.05.2016 - 22:00
Actualització: 14.05.2016 - 10:48

L’Audiència espanyola ha publicat, aquesta setmana, el primer registre oficial de víctimes d’ETA. El registre estableix el 1968 com l’inici de l’activitat armada d’ETA, fet que suposa el reconeixent tàcit que la nena María Begoña Urroz, morta en un atemptat el 1960, no és la primera víctima d’ETA. Les dades confirmen el que fa anys havien dit els periodistes Xavier Montanyà (Vilaweb) i Ainhoa Oiartzabal (Berria). Ambdós periodistes van realitzar, anys enrere, tasques d’investigació que contradeien frontalment les tesis d’Ernest Lluch en l’article ‘El pecado original’: ‘He pogut demostrar que el primer mort d’ETA va ser un bebè en una data tan primerenca com el 27 de juny de 1960’.

Els diversos articles de Montanyà i Oiartzabal demostraven, amb proves fefaents, que membres del Directorio Revolucionario Ibérico de Liberación (DRIL) van col·locar la bomba que va matar Urroz a Sant Sebastià. El 2013, Vilaweb va publicar documents desclassificats de la Brigada Político Social (BPS) que atribuïen el DRIL l’autoria de l’atemptat. Els mateixos butlletins, recuperats per Montanyà de l’arxiu històric espanyol, definien ETA com una organització incipient dedicada a fer propaganda, pintades i a cremar banderes.

Malgrat les proves en contra, el relat fals que Urroz era la primera víctima d’ETA sempre ha tingut un ampli suport mediàtic i institucional. En un article publicat el 2011, Montanyà explicava que aquest falsejament de realitat tenia com a objectiu la tergiversació històrica per embrutar l’origen antifranquista de l’organització –ETA– i deixar un relat històric alterat.

El País, La Vanguàrdia o Televisió Espanyola són alguns dels mitjans que en diferents moments han fet d’altaveus mediàtics d’aquesta informació tergiversada. La Vanguardia, fins i tot, va guardonar a Ernest Lluch –de manera pòstuma– amb el premi Godó de periodisme per l’article ‘El pecado original’. El País, per la seva banda, va dedicar un dominical al cas Urroz amb el títol de ‘La primera víctima d’ETA’.

En l’àmbit institucional, el govern espanyol ja no atribueix l’atemptat a ETA, però mai ha desmentit en públic el relat fals. Tanmateix, l’ex-president del congrés, José Bono, va responsabilitzar oficialment a ETA quan va declarar el 27 de juny –la data de la mort d’Urroz– el dia de les víctimes del terrorisme.

 

Manipulant la primera víctima d’ETA,  Xavier Montanyà

La manipulació de la primera víctima d’ETA, Xavier Montanyà

Documents oficials proven la manipulació de la primera víctima d’ETA, Xavier Montanyà

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any