El 2016 comença amb lleugeres baixades en les factures de la llum i del gas

  • La major part dels peatges de les autopistes de Catalunya redueixen tarifes

VilaWeb
ACN
31.12.2015 - 22:00

Un any d’inflació sota mínims amb set mesos d’IPC en zona negativa explica que els preus de la majoria dels costs dels serveis quedaran congelats o aniran a la baixa a partir de l’1 de gener. D’aquesta manera, l’any comença amb menys càrrega econòmica per a la majoria de consumidors que rebin la factura elèctrica, la del gas o bé hagin de comprar una bombona de butà o adquirir un abonament de transport públic. Un dels preus que en la majoria dels casos també es redueix és el de determinats peatges d’autopistes de Catalunya com és el cas de la AP-2, AP-7, la C-32 o els túnels de Vallvidrera o del Cadí, amb tarifes a la baixa, tot i que només en un 0,6%.

La factura elèctrica registra una reducció del 0,7% en la part de la tarifa regulada pel govern, cosa que representa una lleugera disminució de pocs euros l’any en la factura de la llum de la major part dels consumidors, uns setze milions de clients acollits a la tarifa del Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC) abans denominada com TUR (tarifa últim recurs). Tot i aquesta davallada de la factura elèctrica del 0,7% en relació amb el preu del desembre, que representa una caiguda del 2,8% en relació amb el preu del gener del 2015, l’organització de consumidors Facua denuncia que el govern del PP aquests últims quatre anys ha incrementat el preu de la factura elèctrica un 16,2%, cosa que ha representat que un client que té contractada una potència de 4,4 Kw amb un consum mensual d’uns 366 Kwh pagui uns cinc-cents euros més l’any que l’última legislatura del president José Luis Rodríguez Zapatero. El govern va aprovar aquesta reducció de la tarifa elèctrica en la reunió de la comissió delegada del govern per a afers econòmics el 16 de desembre. La decisió del govern s’explica per la reducció en un 21% del preus unitaris en concepte del pagaments per capacitat, que és el cost que es paga a les centrals de cicle combinat perquè estiguin a punt per activar-se per substituir els moments que s’atura o disminueix la producció energètica de les plantes d’energies renovables, segons que recorda a l’ACN Joaquim Pareras, director de l’empresa Ipsom Efficiency.

La comissió delegada del govern per a afers econòmics també va decidir reduir el preu de la tarifa de gas natural. Així, la factura de gas natural registra una caiguda en la tarifa del mes de gener que el govern espanyol ha fixat al voltant del 3% en relació amb l’última revisió del mes d’octubre. Des del desembre del 2014 el preu del gas comercialitzat s’ha reduït l’11,7%. La bombona de butà es mantindrà durant els primers dies de gener al preu actual de 12,65 euros per unitat i no serà fins el segon dimarts del mes de gener que el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme determinarà un nou preu de l’ampolla.

Peatges congelats o a la baixa

El preu dels peatges de les autopistes de les concessionàries aniran en general a la baixa. Una disminució al voltant del 0,6%. Les concessions de les autopistes que són propietat de la Generalitat veuran les tarifes congelades o amb una lleugera disminució. A més, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha multiplicat el nombre de casos que es poden acollir a bonificacions, cosa que representa reduir el preu del peatge en determinats desplaçaments o alliberar de peatge alguns recorreguts entre localitats pròximes. Mantindran congelades les tarifes l’autopista C-32 del Garraf i la C-33, entre Barcelona i Montmeló també mantindrà les mateixes tarifes que el 2015. Per contra, registren una petita reducció del 0,6% en el peatge les autopistes C-32 del Maresme i els Túnels de Vallvidrera i el Cadí. Les autopistes que són propietat del Ministeri de Foment en general registraran una caiguda de preus del 0,6% en relació amb els vigents aquest 2015. En el cas de la AP-2 entre Saragossa i el Mediterrani, passant per Lleida, el preu es redueix en un 0,64%. La AP-7 entre la Jonquera-Montmeló-Barcelona i Tarragona també disminueixen la tarifa en un 0,64%.

El cànon de l’aigua congelat

L’Agència Catalana de l’Aigua, que controla el cànon de l’aigua, que representa un 30% de la factura de l’aigua que reben els consumidors, ha decidit de congelar aquesta partida de la factura. Seran els municipis o les empreses subministradores, les que hauran de decidir sobre la resta de la factura.

D’una altra banda, el segell de correus s’incrementarà i en aquest cas la carta ordinària amb destinació al territori estatal amb un pes menor de vint grams passarà de costar 0,42 cèntims a 0,45 cèntims.

Transport públic congelat o a la baixa

La tarifes del transport públic de Catalunya que es regulen des del Departament de Territori i Sostenibilitat han quedat congelades en la major part dels casos. Per volum de passatgers es destaca a l’àrea metropolitana de Barcelona el preu de la T-10 i la T-4, que mantindran el mateix preu que el 2015. A més, Territori i Sostenibilitat ha aprovat una sèrie d’incentius i de bonificacions on es destaca que la T-12 destinada fins ara als adolescents de menys de tretze anys aquest 2016 s’ampliarà fins els catorze anys. La Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i l’AMB han acordat rebaixar fins un 9% el preu del bitllet de la T-Mes, la T-Trimestre i la T-Jove de dues zones a sis. Així, per exemple el preu de la T-Mes per dues zones passarà a costar de 77,45 a 71 euros i es reduirà un 8,33%, la T-Mes per quatre zones passa a costar de 124 a 122 euros (1,61% menys), i el mateix bitllet per sis zones, que costava 153 euros, a partir de l’1 de gener val 150 euros (1,96% menys). Per la seva banda, el preu de la T-Trimestre per dues zones s’abaixa un 9% i passa a costar de 211 a 192 euros, mentre que la T-Jove també per dues zones passa d’un cost de 155 a 142 euros.

La reducció del preu dels tres títols s’aplica també de manera automàtica als abonaments socials per a les famílies monoparentals i nombroses, també de dues zones a sis. Amb aquest ajust de preus s’elimina del sistema tarifari integrat la T-50/30 de dues a sis zones, perquè la T-Mes ofereix més prestacions al mateix preu.

La mesura, que sorgeix d’una proposta inicial de l’Associació per la Promoció del Transport Públic (PTP), representa una despesa d’1,29 milions d’euros que es repartiran de manera proporcional les tres administracions, segons el pla marc de finançament acordat l’any 2014.

D’una altra banda, es mantenen congelades per al 2016 les tarifes del transport públic a la resta d’ATM de Girona, Lleida i Tarragona.

Regionals de Renfe

Així mateix, en relació amb les tarifes dels serveis regionals de Renfe a Catalunya, també queden congelades excepte les dels trajectes de les línies R15 i R16 entre Barcelona i les Terres de l’Ebre, que s’abaixen entre un 12% i un 20%. La mesura s’ha decidit per posar fi a les diferències tarifàries dels actuals serveis de Renfe que comuniquen Barcelona amb poblacions de fora del territori català, on la competència per fixar les tarifes correspon a l’estat espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any