El govern espanyol vol imposar un comandament únic per a controlar Catalunya

  • La vice-presidenta espanyola assenyala que el senat preveu que les mesures s'adaptin a qualsevol canvi que es produeixi al llarg de la setmana

VilaWeb
ACN
23.10.2017 - 10:53
Actualització: 23.10.2017 - 12:43

La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha instat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a comparèixer aquesta setmana al senat espanyol per presentar al·legacions al 155. En entrevistes a Onda Cero i Tele 5, la número dos del govern espanyol ha considerat que, en la situació actual, és millor que les coses es diguin ‘públicament i obertament’. Així mateix, ha assenyalat que fins divendres, quan el ple del senat votarà de manera definitiva el 155, la cambra alta permet que s’adaptin les mesures a ‘qualsevol canvi que es produeixi al llarg de la setmana’. Preguntada per si es voldrà imposar un comandament únic que coordini l’aplicació del 155, Santamaría ha admès que és una possibilitat però ha apuntat que serà una decisió de Rajoy i que s’ha d’anar ‘pas a pas’.

La vice-presidenta del govern espanyol ha afirmat que el senat és ‘una cambra democràtica’ i ha animat a Puigdemont a anar-hi per ‘expressar el que vulgui’ mitjançant les al·legacions. Sáenz de Santamaría recorda que el president té l’opció d’anar-hi personalment o designar un representant en el seu lloc. ‘Fins ara el senyor Puigdemont s’ha autoexclòs de tots els àmbits de diàleg, però encara té el tràmit del senat’, ha manifestat.

Preguntada pels diferents escenaris que s’obririen si el president declara la independència o convoca eleccions, la número dos de l’executiu espanyol ha refusat entrar a valorar hipòtesis i s’ha limitat a clarificar que l’acord aprovat pel Consell de Ministres el dissabte ‘es podrà adaptar a les circumstàncies que passin fins a l’últim moment’. És a dir, confirma que l’aplicació del 155 es podria canviar si abans del divendres, quan s’ha convocat el ple al senat, hi ha algun canvi important en l’escenari polític.

Sáenz de Santamaría recorda que, un cop l’acord estigui aprovat al senat i publicat, un dels primers passos serà destituir Puigdemont i el seu govern, així com prendre el control de l’economia, agafar les regnes dels Mossos i també desmuntar ‘l’estructura d’estat’ de la Generalitat a l’exterior, a través de les diferents delegacions a l’estranger. ‘Han creat una estructura d’estat que no té cabuda a la constitució’, ha manifestat.

En cas de desobediència per part d’alts càrrecs o funcionaris, apunta que l’aplicació del 155 és ‘gradual i progressiva’ i que, per tant, la voluntat es destituir tots els càrrecs que no acatin les decisions que imposa el govern espanyol. ‘Dependrà de cada cas, si es va complint serà una aplicació estrictament necessària’, remarca Sáez de Santamaría, que defensa que el 155 s’aplica per ‘preservar la llei i l’estatut i garantir la neutralitat institucional i la normalitat en la convivència dels catalans’.

Sense diàleg

La vice-presidenta reconeix que no hi ha hagut cap mena de diàleg des de dissabte amb representants del govern de la Generalitat i reconeix, en canvi, que Rajoy sí va parlar amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, el mateix dissabte. ‘No existeix cap mena d’interlocució’, reconeix.

També s’ha mostrat ‘sorpresa’ per les informacions que apunten que el govern estaria preparant recursos per portar davant el TC l’aplicació del 155. ‘No deixa de crida l’atenció que els que s’han situat obertament contra les sentències i resolucions d’aquest tribunal ara hi vulguin recórrer, tot i que aquesta és la fórmula que han de seguir si tenen algun dubte de la constitucionalitat de la norma’, reflexiona Sáenz de Santamaría, que subratlla que el 155 és un article constitucional i que, per tant, s’ajusta a llei.

La vice-presidenta ha declinat dir obertament si destituirà el director de TV3 i ha tornat a insistir que el control dels mitjans públics es fa per ‘garantir una informació neutral, veraç i contrastada’. Sobre la destitució del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, s’ha limitat a confirmar que el primer que serà destituit serà el conseller d’Interior, Joaquim Forn, i que les competències en seguretat aniran a parar al Ministeri de l’Interior espanyol.

Sáenz de Santamaría tampoc tanca la porta a que hi hagi un comandament únic que coordini l’aplicació del 155 des de Catalunya i ha afirmat que és una possibilitat que està sobre la taula però no ha volgut avançar quin és l’escenari que escolliran des de la Moncloa. Ha manifestat que, abans, cal que l’acord compti amb el vistiplau del senat i que serà el president espanyol, Mariano Rajoy, qui decidirà qui i com es supervisa l’aplicació de l’article.

També ha recordat que el període de sis mesos és una estimació i que tant el temps d’aplicació com el contingut de les mesures es pot modificar sempre que passi els tràmits del senat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any