Cap de setmana d’art a Barcelona

  • Hi coincideixen la Fira Internacional d’Art Contemporani, Swab, i la Barcelona Gallery Weekend

VilaWeb
Redacció
30.09.2016 - 02:00
Actualització: 30.09.2016 - 07:47

La Fira Internacional d’Art Contemporani, Swab, torna a Barcelona i coincideix amb la Barcelona Gallery Week.

A la Swab, hi participen setanta-tres galeries de tot el món i s’hi presenten cinc programes nous: ‘Focus Magreb’, centrat en diversos col·lectius artístics del Marroc, Algèria i Tunísia; ‘In/out’, un projecte sobre artistes de galeries de Barcelona; ‘Swab House’, una selecció de peces de tres cineastes emergents de la Xina; i ‘So close, so far’, una reflexió sobre les fronteres establertes per mitjà de la fotografia. Les exposicions es podran visitar fins diumenge al Pavelló Italià, davant la Font Màgica de Montjuïc.

Enguany la fira gira entorn de la fotografia i el vídeo. Tres artistes xinesos mostraran les creacions pròpies després d’haver viscut un mes a Barcelona. Els nens també hi tindran un espai: el ‘SwabKids’, un lloc on podran gaudir de tallers d’experimentació amb què exploraran el seu llenguatge visual.

Joaquín Díez-Cascón, director de Swab, explica que és positiu de coincidir amb la Gallery Weekend, ‘per situar Barcelona com una de les capitals de l’art’.

La Barcelona Gallery Weekend torna després de l’estrena de l’any passat, amb un programa que passa per les galeries més representatives de la ciutat, cinc intervencions específiques comissariades en diversos espais de Barcelona. S’hi mostraran seixanta-cinc artistes, nacionals i internacionals.

Les intervencions de la Barcelona Gallery Weekend
Els artistes convidats són Lúa Coderch (Iquitos, Perú, 1982), Regina Giménez (Barcelona, 1966), Lola Lasurt (Barcelona, 1983), Robert Llimós (Barcelona, 1943) i Wilfredo Prieto (Sancti Spíritus, Cuba, 1978).

Tres d’aquests artistes se centren en teles o en la confecció de teixits. Giménez invoca la història obrera amb una presentació de la seva obra gràfica a Can Trinxet, una fàbrica tèxtil abandonada de l’Hospitalet de Llobregat que, en la seva època, havia emprat mà d’obra predominantment femenina.

Llimós presenta una nova versió d’una performança creada el 1972 per al llegendari festival d’art d’avantguarda ‘les Trobades de Pamplona’. L’equipament esportiu dels atletes es transforma en pintura d’acció tragi-còmica quan els corredors travessen la ciutat precipitadament, simulant visitar tots els espais participants del Gallery Weekend.

L’acció concebuda per Prieto va a càrrec dels cavalls de la unitat muntada de la guàrdia urbana de Barcelona i fa referència a la llegendària marca Levi’s de pantalons texans.

La intervenció de Lasurt se situa a la Biblioteca Pública Arús, un centre d’estudis fundat el 1895 que alberga destacades col·leccions relacionades amb el moviment obrer, l’anarquisme, la maçoneria i Sherlock Holmes. Amb un fris pictòric i d’intervencions arxivístiques recaptades per l’artista a partir de 135 llibres, es conforma un retrat bibliogràfic del seu donant.

Finalment, la instal·lació de Coderch és una misteriosa aparició a la seu subterrània del Club Billar Barcelona: sota el Coliseum, a la Gran Via, hi ha un arc de Sant Martí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any