Les aplicacions de rastreig per a controlar la covid-19 s’estenen arreu del món

  • Catalunya Nord és la primera part del país amb una aplicació de rastreig · Les Illes començaran una prova pilot en qüestió de dies

VilaWeb
Redacció
14.06.2020 - 21:50

Els estats europeus i asiàtics comencen a controlar a poc a poc la pandèmia de la covid-19 i es troben en termes generals en una fase de relaxament de les mesures de confinament. Per notar com més aviat millor els indicis de rebrots, les autoritats publiquen dades diàriament, els científics utilitzen models matemàtics i, de manera més polèmica, cada cop hi ha més aplicacions de rastreig.

El 2 de juny es va activar l’Stop Covid a Catalunya Nord, la primera aplicació d’aquesta mena que arriba al país i que permet de memoritzar els mòbils amb els quals s’ha estat a menys d’un metre i un mínim de quinze minuts. Quan es confirma un cas, l’aplicació envia una alerta als aparells memoritzats durant les dues darreres setmanes. D’ençà que va entrar en funcionament, aquesta aplicació impulsada pel govern francès, ha tingut més d’un milió de descàrregues al conjunt de l’estat. Un fet gens inusual si tenim en compte que una similar a Itàlia la van baixar més d’un milió de persones durant les primeres quaranta-vuit hores i una altra impulsada per les autoritats de l’Índia ja té més de cent tres milions d’usuaris.

Totes aquestes aplicacions s’emmirallen en la impulsada pel govern de Singapur a patir de la tecnologia Bluetooth. Aquest sistema, segons que diuen, és menys invasiu perquè no ha de registrar la ubicació i, a més, en alguns aspectes és més precís que la geolocalització, perquè aquesta no té verticalitat i no pot diferenciar si es produeix un contacte o els dos telèfons mòbils es troben en pisos diferents.

Encara que la descàrrega és voluntària, les aplicacions de rastreig han posat el focus sobre la privacitat i la gestió de les dades; primer, perquè hi ha un registre, gestionat de manera directa o indirecta pels governs, que recull les dades dels usuaris, i segon, perquè és un precedent de l’ús d’aquesta mena de tecnologia que permet de controlar la població.

La Xina i Corea del Sud: allà on les aplicacions són obligatòries

Hi ha estats que van un pas més enllà i obliguen a tenir descarregada l’aplicació de rastreig per a desplaçar-se lliurement. Un dels més referenciats que utilitza aquest mètode en la lluita contra la covid-19 és Corea del Sud.  Quan es reporta un cas, el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (KCDC) fa una entrevista a fons al pacient i la complementa amb les dades de les transaccions de les targetes de crèdit, de la identificació facial de les càmeres de seguretat de la via pública i de la ubicació GPS del telèfon mòbil.

Tot plegat permet de recrear quin recorregut ha seguit la persona infectada els dies anteriors. A continuació, els habitants del districte o la localitat reben un avís al mòbil on es detalla el recorregut de la persona infectada abans de l’hospitalització o de ser posada en quarantena. La gent evita aquests punts, que són desinfectats immediatament i, a la vegada, les persones que hi han pogut estar en contacte, es fan una prova per a saber si tenen també el virus o prenen mesures addicionals de precaució.

La Xina utilitza sobretot els codis QR per controlar i detectar qualsevol rebrot. El codi té tres colors (verd, ambre i vermell), i si hi ha cap indici de contagi, el codi canvia de color i es restringeixen els moviments de l’usuari durant un temps.

Els ciutadans han d’escanejar el codi sempre que ingressen en un espai públic, sigui un autobús, una cafeteria, un centre comercial, un complex residencial, un hotel; i també per desplaçar-se a una altra regió del país. Les autoritats tenen la capacitat de canviar el color dels codis si detecten que una persona pot tenir la covid-19, sigui per la geolocalització, els pagaments realitzats o els espais als quals s’han accedit amb els codis.

Un altre cop, l’aplicació implica un control sobre les persones i permet de recopilar dades com els desplaçaments, amb qui comparteixen l’espai i on fa les despeses cada ciutadà.

Les Illes, a punt de començar una prova pilot

L’estat espanyol encara no ha activat cap aplicació de rastreig, tanmateix, ja ha notificat que vol començar a les Illes una prova pilot en qüestió de dies, coincidint amb la prova pilot que permet que arribin milers de turistes alemanys sense que hagin de passar una quarantena.

Segons s’ha avançat, el model serà similar al de l’estat francès i l’Italià, a partir de la tecnologia Bluetooth, i de caràcter voluntari, i en poques setmanes podrà ser activada a tot l’estat espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any