Altafaj: ‘Es tracta d’una ofensiva d’última hora a la desesperada’

  • El representant del govern català a la UE explica que 'en la línia recta final de la campanya, s'han disparat els nervis de l'estat espanyol'

VilaWeb
Pere Cardús
19.09.2015 - 06:00

El govern espanyol ha pressionat tant com ha pogut la Comissió Europea aquests últims dies per aconseguir pronunciaments públics en contra de la independència de Catalunya. Però ha aconseguit allò que diplomàticament s’anomena ‘serveis mínims’. Dijous un portaveu de la Comissió va repetir la frase de l’ex-president comunitari Romano Prodi el 2004: ‘Si una part d’un estat membre deixava de ser-ne part, perquè s’independitzava, els tractats ja no s’aplicarien en aquell territori. I el nou territori independent es convertiria en un tercer estat. I que podria demanar l’ingrés a la UE.’ Pregunta i resposta estaven pactades i els seus autors les van llegir directament del paper.

Ahir un periodista va intentar obtenir la mateixa resposta del vice-president de la Comissió, Valdis Dombrovskis, i aquest va deixar clar que la CE no es posava en debats polítics interns dels estats membres i que no volia influir en el procés electoral català. Va afegir que la Comissió Europea estava preparada per parlar amb els governs escollits democràticament als estats membres.

Aquesta pressió diplomàtica espanyola ha tingut resultats minsos amb els grans mandataris internacionls: David Cameron, Angela Merkel i Barack Obama, per exemple. En declaracions a VilaWeb, el representant permanent del govern català a la UE, Amadeu Altafaj, observa això que anomena ‘una ofensiva d’última hora a la desesperada’ de l’estat espanyol a la UE. I explica la sorpresa dels governs europeus que han vist com l’estat espanyol havia demanat silenci fins ara sobre aquesta qüestió perquè volia imposar la idea que es tractava d’un afer intern, i ara pressiona per obtenir pronunciaments dels màxims governants.

Altafaj atribueix aquest canvi d’estratègia internacional de l’estat espanyol a les dades que té sobre intenció de vot el 27 de setembre. ‘En la línia recta final de la campanya, s’han disparat els nervis per la previsió d’una victòria dels partidaris del sí a la independència’, diu Altafaj. L’estat espanyol ‘fa una campanya mediàtica’ dirigida a espantar els catalans, afegeix. I explica que ‘moltes d’aquestes preguntes i respostes a periodistes han estat pactades prèviament’. ‘S’ha posat en marxa un dispositiu diplomàtic, polític i mediàtic per condicionar els indecisos’, remarca el representant català a la UE.

Tanmateix, Altafaj explica que la Comissió Europea no estudiarà de manera específica el cas de la pertinença a la UE d’un estat català fins que no hi hagi una demanda explícita d’un estat membre. Fins aleshores, es repetirà la interpretació que va fer Romano Prodi dels tractats europeus el 2004. Altafaj insisteix en el pragmatisme de la Unió Europea, que sempre s’adapta a les situacions noves amb negociació i diàleg pensant en els interessos de totes les parts afectades. I deixa clar que ‘la sortida de Catalunya i dels set milions i mig de catalans de la UE no interessa a ningú: ni a Catalunya, ni als estats de la UE, ni tampoc a l’estat espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any