VilaWeb
Redacció
31.05.2016 - 17:54

El Tram costa uns 100 milions d’euros públics l’any
L’empresa privada rebrà diners de les administracions fins l’any 2032

Fa un mes, en ple debat sobre la conveniència de tenir un tranvia a Barcelona, VilaWeb va preguntar quants diners públics rep l’empresa privada TRAM, que gestiona els tranvies actuals. L’ATM va respondre que tardarien un mes a respondre oficialment. I, efectivament,ahir va arribar a la redacció de VilaWeb una carta amb els diners públics que rep anualment aquesta empresa privada. Els darrers quatre anys les quantitats han rondat els 100 milions: 96 milions (any 2012), 92 milions (2013), 100 milions (2014), i 95 milions (2015). L’empresa rebrà diners públics fins l’any 2032, quan s’acaba la concessió. La llista completa dels diners rebuts des de l’any 2003, i els estimats fins l’any 2032, es pot trobar en aquesta llista. Com es pot comprovar, en aquests moments ens trobem en els anys que es rep més diner públic.

<object data=’ENLLAÇ.pdf’ type=’application/pdf’ width=’630px’ height=’800px’>
  <p>El document <a href=’ENLLAÇ.pdf’>vegeu el PDF</a></p>
</object>

L’empresa TRAM és 95% privada, i presidida pel senyor Francisco Javier Vizcaíno Muñoz. Vizcaíno Muñoz també té una empresa d’autopistes, Cedinsa. Els socis majoritaris de l’empresa privada són tres: Globalvia, que són tres fons de pensió. Alstom, multinacional francesa. I Moventia, empresa catalana de tranport (tramvies, cotxes, etc). Hi ha un 5% que ha quedat en mans públiques (FGC i TMB).  L’empresa privada rep els 100 milions dividits en tres àrees. Subvenció de Capital, contraprestació per prestació de servei i per tarifa tècnica. La subvenció de capital són diners rebuts per ajudar a l’empresa privada en la inversió inicial que van fer. Són diners que paguen infraestructura. Les contraprestacions, en canvi, són diners públics que paguen el servei que l’empresa privada dóna.

Són molts, o pocs, els cent milions aproximadament que l’empresa privada ha rebut els darrers quatre anys? Una bona manera d’entendre la magnitud de la xifra és comparar-la amb altres inversions de 100 milions. Així, 100 milions són els diners que l’empresa Nike paga al Barça cada any pel patrocini. 100 milions són els diners que l’Ajuntament de Barcelona va anunicar que dedicaria a polítiques socials, gràcies a l’ampliació de pressupostos recents. I el Pla de Xoc que van acordar Junts pel Sí i la CUP, per exemple, està calculat en uns 270 milions d’euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any