L’Ajuntament de Barcelona suspèn la concessió de llicències turístiques

  • Per preparar en un any un pla estratègic del sector

VilaWeb
Redacció – ACN
02.07.2015 - 09:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Barcelona ha suspès durant un any la concessió de llicències per a allotjaments turístics a la ciutat, i ha obert un procés de participació per a elaborar un nou pla regulador del sector, que hauria de quedar enllestit durant el primer trimestre del 2016. La batllessa, Ada Colau, ha explicat la decisió en declaracions a Catalunya Ràdio: ‘Com que cal fer un turisme sostenible i s’han produït desequilibris perquè el turisme s’ha disparat, aturem les llicències i comencem un procés participatiu per fer un pla estratègic per a avaluar on es pot créixer, on cal decréixer…’

La suspensió afecta als hotels, aparthotels, apartaments turístics, pensions, hostals, habitatges d’ús turístic, residències d’estudiants i albergs juvenils. El document establirà els criteris per una gestió global dels allotjaments i del turisme que permeti preservar la qualitat de Barcelona com a destí turístic i que es garanteixi la convivència amb els veïns, evitant conflictes d’ordre públic.

Amb aquesta mesura, el govern municipal vol avaluar l’impacte que té l’oferta dels allotjaments turístics i el seu impacte econòmic i social que té sobre l’habitatge, ocupació de l’espai públic, mobilitat, diversitat d’usos i producció i gestió de residus. Paral·lelament, començarà un diàleg amb totes les parts implicades en el sector i es tindran en compte les experiències d’altres ciutats turístiques europees. La previsió és tenir a punt la proposta del Pla Especial de Regulació d’Allotjaments Turístics durant el primer trimestre del 2016.

Segons l’Ajuntament de Barcelona, ‘cal fer compatible aquesta activitat amb el dia a dia del ciutadà i impedir que generi externalitats negatives com ara problemes de convivència, alteració del teixit social i econòmic de barris sencers i banalització o saturació del paisatge urbà’. Actualment, el turisme representa el 14% del PIB de la ciutat.

Per elaborar aquest model de gestió, es tindran en compte iniciatives que afavoreixin un repartiment equitatiu dels beneficis del turisme als 73 barris de la ciutat, així com mesures per descongestionar les zones sotmeses a una pressió ambiental i social més gran. Així mateix, es treballarà per mantenir intactes els trets distintius que donen caràcter singular a la ciutat, com ara la identitat pròpia de cada barri i el comerç de proximitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any