L’Eurogrup deixa les negociacions amb Grècia fins després del referèndum

  • Els ministres d'Economia de la zona euro esperaran a saber el resultat de la votació

VilaWeb
Redacció
01.07.2015 - 19:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Eurogrup esperarà a saber el resultat del referèndum grec de diumenge abans de reprendre les negociacions amb el govern d’Alexis Tsipras. Ho han decidit els ministres d’Economia de la zona euro, reunits d’urgència avui a la tarda. Jeroen Dijsselbloem, president de l’Eurogrup, ha dit: ‘Tenint en compte la situació política, el rebuig de les anteriors propostes, la convocatòria del referèndum i la campanya pel no que fa el govern grec no veiem que hi hagi base per a més converses.’

‘No hi haurà més diàleg aquests dies dins l’Eurogrup, ni tampoc entre Grècia i les institucions creditores. Ara només esperem el resultat del referèndum de diumenge’, ha dit Dijsselbloem en una declaració en vídeo.

El ministre de Finances eslovè, Peter Kažimír, també havia avançat la decisió amb un piulet.

‘Els països de l’euro encara estan disposats a negociar una solució a la situació grega. Però primer cal esperar el resultat del referèndum’, ha dit també en un comunicat en ministre d’Economia finlandès, Alexander Stubb.

Tsipras manté el referèndum

Abans de la reunió de l’Eurogrup, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha comparegut en directe per anunciar que no pensava pas desconvocar el referèndum de diumenge i ha insistit que no es votaria sobre la permanència de Grècia a l’euro. Tsipras ha dit que estava decidit a arribar a un acord amb els seus socis europeus.

Al matí, havia enviat una carta (PDF) als responsables de la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu, en què acceptava la proposta de la troica per al manteniment del rescat amb alguns retocs menors.

‘Grècia està preparada per a acceptar aquest acord, subjecte a les següents millores, addicions i clarificacions, com a part de l’extensió del programa que expira i el nou rescat, la petició del qual ha estat remesa aquest dimarts’, diu Alexis Tsipras en aquesta carta.

La proposta de la troica incloïa un IVA turístic al 13% i alguna referència a la reestructuració del deute. En la carta, Tsipras demana de fixar un descompte especial del 30% en l’IVA a les illes gregues, una demora en l’augment de l’edat de jubilació i l’ampliació dels terminis per a eliminar el complement de pensió que s’atorga a les pensions més baixes.

Una altra de les propostes de modificació que fa Tsipras consisteix a reduir en 200 milions la despesa militar el 2016 (la retallada que li demanava la troica era de 400 milions). I afegeix el compromís d’establir un nou marc laboral a partir de la tardor vinent.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any