L’estat vol sancionar avui la xiulada del Camp Nou

  • Una sentència de l'Audiència espanyola sobre la xiulada a Mestalla en la final de la copa va afirmar que la protesta era un dret democràtic

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’anomenada ‘Comisión Estatal contra la violencia, el racismo, la xenofobia y la intolerancia en el deporte’ es reuneix aquest dilluns a instàncies del govern espanyol per analitzar la gran escridassada que els espectadors de la final de Copa van fer al rei i a l’himne espanyol i per a adoptar sancions a l’efecte, que els experts jurídics dubten molt que pugui adoptar. Una sentència de l’audiencia nacional espanyola sobre els mateixos fets de 2009 va deixar clar que xiular l’himne i el monarca és un dret emmarcat en la llibertat d’expressió i no es pot considerar en cap cas una injúria.

Mentre el partit encara era en joc dissabte mateix el govern espanyol va fer públic un comunicat qualificant la xiulada d’‘atac als símbols’i també d’‘atac a la democràcia’. Amb aquest comunicat l’executiu de Rajoy eleva el to de les amenaces que ja havia fet abans del partit. En aquest comunicat ja s’anunciava la convocatòria de la comissió amb l’objectiu de ‘denunciar les actuacions inconvenients i, en el seu cas, proposar les sancions que siguin procedents, tal com s’havia indicat als presidents de la Real Federació Espanyola de Futbol i dels clubs participants a la final’ i adoptar mesures per a castigar els clubs.

Per la seua banda el president de la Generalitat, que era al costat del rei d’Espanya en el camp, ha dit que el que fa el govern espanyol en aquest cas ‘és ridícul’. La Generalitat ha anunciat que es posarà al costat del FC Barcelona en la defensa jurídica del cas. El govern basc s’ha expressat en la mateixa direcció.

El precedent de la final de València

Quan el Barça i l’Athlètic es van enfrontar a València en la final de 2009 ja hi va haver una escridassada semblant. Aleshores un grup d’extrema dreta la va denunciar i l’Audiencia Nacional va emetre una sentència en la que negava que la xiulada fos punible. El text, redactat pel jutge Santiago Pedraz, afirmava que la xiulada i les pancartes contra Espanya estaven ‘emparades per la llibertat d’expressió i no poden ser considerades difamatòries, calumnioses o injurioses. Ni encara menys es pot afirmar que incitin a l’odi nacional o ultratgin la Nació. No són mereixedores, per tant, de cap actuació penal’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any