Una oportunitat de repensar el MACBA

  • Primera aparició dels responsables del Museu d'Art Contemporani de Barcelona amb periodistes

VilaWeb
VilaWeb
Montserrat Serra
21.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Bartomeu Marí, director dimissionari del MACBA, reapareixia ahir davant la premsa per primera vegada després d’haver originat la crisi de la institució i haver dimitit. Presentava l’exposició ‘Heritage Studies‘ de l’artista egípcia Iman Issa, guanyadora del primer premi Fundació Han Nefkens – MACBA. Marí no volia parlar de la seva situació. D’entrada es va limitar a dir que es mantenia al museu per garantir que el programa d’exposicions del 2015 es fes tan bé com fos possible, fins que arribés el nou director. Però van passar coses.

Precisament, al programa d’exposicions 2015-2016, modificat, que es va fer públic la setmana passada a través d’un correu electrònic, s’han eliminat dues de les exposicions programades en un principi. Vam demanar a Bartomeu Marí per aquestes pèrdues i va explicar: ‘L’exposició “L’escriptura és un virus” era comissariada per Valentín Roma. Ell ha declinat de continuar el projecte, que s’havia de mostrar a final d’any.’ Roma, cap d’exposicions del museu, va ser destituït per Bartomeu Marí just abans que ell dimitís.

Valentín Roma també era el comissari de la retrospectiva de Sergi Aguilar, que s’inaugurarà d’aquí a quinze dies. N’ha quedat afectada? ‘Era una exposició que estava molt avançada. El muntatge l’acabarà Sergi Aguilar mateix amb l’equip del MACBA. Valentín Roma ha demanat que desaparegui el seu nom de la mostra.’

La segona exposició eliminada és la de l’artista Itzíar Okariz, programada per a l’espai del Gran Vidre al juny, que era comissariada pel responsable dels programes públics del museu, Paul B. Preciado, també destituït. Sobre aquesta exposició, el gerent del MACBA, Joan Abellà, va explicar que ‘l’artista no se sentia còmode amb la situació i va decidir de retirar-la’.

Abellà també va aclarir que la modificació dels estatuts del museu, que s’acaba d’aprovar, implicarà que el MACBA treballi a partir de contractes programa. I, estirant del fil, vam demanar a Abellà si creia que la crisi que partia el MACBA havia de servir per a repensar-lo, per a fer autocrítica i crear debat, intern i extern (implicant tot el sector de l’art). I va respondre: ‘Aquesta situació seria una gran oportunitat de repensar el museu.’ Però hi ha previst cap debat, acte, sessió de treball per posar fil a l’agulla? Aquí Abellà només va dir: ‘No tenim planificada cap activitat en aquest sentit, però m’apunto la idea.’ (Ai).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any