La Sagrada Família s’omple de familiars i autoritats en record de les víctimes de Germanwings

  • Un miler de persones ha assistit a la cerimònia

VilaWeb
ACN
27.04.2015 - 20:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La basílica de la Sagrada Família de Barcelona s’ha omplert amb més d’un miler de persones aquesta tarda en el funeral d’estat per les 150 víctimes de la tragèdia de l’avió de Germanwings del 24 de març. Hi han acudit familiars de 52 víctimes, autoritats i més assistents, com ara membres dels equips de rescat i els alumnes de l’institut de Llinars del Vallès que van fer un intercanvi amb nens alemanys que anaven en l’avió. La cerimònia ha estat oficiada pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, i ha comptat amb la presència de representants d’altres religions.

La celebració ha estat bàsicament catòlica i s’ha oficiat en català, castellà, francès i alemany, amb alguns passatges en italià, anglès i grec. El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, que ha estat força criticat per no haver permès una cerimònia interreligiosa com es va fer a París i Colònia. No obstant això, representants de la confessió evangèlica, jueva i musulmana han intervingut tres minuts cadascun al final de l’acte. Han estat el pastor evangèlic Guillem Correa, secretari general del Consell Evangèlic de Catalunya; Jorge Burdman, responsable del departament de Diàleg Interreligiós de la Comunitat Israelita de Barcelona; i Mohammed Halhoul Debboun, secretari general de la Federació del Consell Islàmic de Catalunya. També hi han acudit representants d’altres confessions, tot i que no han pres la paraula.

Entre les 150 víctimes, 53 residien a Catalunya, 47 tenien nacionalitat espanyola i 72 alemanya. Avui han vingut mig centenar de familiars des d’Alemanya, molts dels quals des de l’institut que va fer l’intercanvi amb el centre de Llinars.

Abans d’anar al funeral, els familiars han estat rebuts al Parlament de Catalunya per la presidenta, Núria de Gispert, i membres de la mesa de la cambra, presidents i portaveus dels grups parlamentaris, i la vice-presidenta del Govern, Joana Ortega. La trobada –que no ha estat convocada públicament– ha durat de les tres de la tarda fins a quarts de cinc. A més, s’ha noliejat una gran flota d’autobusos de TMB per facilitar el trasllat de les famílies a la Sagrada Família.

L’acte ha estat presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas, el de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, els reis d’Espanya, Felip i Letícia i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. També hi ha assistit la vice-presidenta de la Generalitat, Joana Ortega, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, l’ex-president de la Generalitat José Montilla, el conseller de Presidència, Francesc Homs, el de Salut, Boi Ruiz, el d’Interior, Ramon Espadaler, el de Justícia, Germà Gordó, el de Territori, Santi Vila, i la d’Educació, Irene Rigau. Així mateix, hi havia el batlle de Barcelona, Xavier Trias i el líder d’ERC, Oriol Junqueras.

Entre els representats d’Espanya, a part del president del govern, hi havia la vice-presidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i els ministres d’Interior, Jorge Fernández Díaz, de Justícia, Rafael Catalá, i de Foment, Ana Pastor, a més del president del congrés, Jesús Posada, el del senat, Pío García-Escudero, i el del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos. També hi ha fet acte de presència el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i els presidents d’Aragó, Luis Fernanda Rudi; Múrcia, Alberto Garre; i Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera. Igualment han estat presents diversos ambaixadors i cònsols.

Per part de França, hi han assistit el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Harlem Desir, i la prefecta de la regió dels Alps-Alta Provença, Patricia Willaert. Des d’Alemanya, hi han acudit el cap de la Cancelleria Federal, Peter Altmaier, i Sylvia Löhrmann, vice-presidenta de l’estat federal de Rin del Nord-Westfàlia. Per part de la companyia aèria Lufthansa han vingut el president i conseller delegat, Carsten Spohr, i el director general de Germanwings, Thomas Winkelmann.

Cerimònia plurilingüe

La cerimònia ha començat amb un cant d’entrada en català, castellà, alemany, francès, anglès i italià, durant el qual desenes d’alumnes de l’institut de Llinars han dipositat cadascun una espelma encesa a les escales de l’altar, en record de les 150 víctimes. A continuació s’han assegut al voltant de l’altar, igual que els reis d’Espanya, que han ocupat dos llocs al costat de l’altar.

Després del ‘Kyrie, eleison’ i l’oració inicial s’ha fet la primera lectura, una carta de l’apòstol Sant Pau als romans, que diu que ningú no viu ni mor per a ell mateix, sinó per a Déu. Després del Salm responsorial en català s’ha cantat l’Al·leluia, i a continuació s’ha llegit en castellà un passatge de l’Evangeli segons Sant Mateu, en què, en una de les Benaurances, Jesús anuncia que Déu consolarà els qui estiguin de dol i plorin. L’Evangeli també ha estat llegit-cantat en grec per part d’un sacerdot ortodox, en honor a les esglésies orientals.

En l’homilia, llegida en català i castellà, el cardenal Sistach ha recordat les víctimes i ha donat el seu condol als familiars de l’accident, però també als del terratrèmol del Nepal i als immigrants que moren a la Mediterrània. Tot i que l’ésser humà es cregui etern i es revolti contra la mort, ha dit, només Déu donarà consol davant la mort de familiars i evitarà que es paralitzi la seva vida. Per això, ha instat a cercar la misericòrdia de Déu per a apaivagar la pena. En aquest punt, atès que el dia s’escau amb el de la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya, ha recordat paraules del Virolai.

Fidels de diversos orígens han fet pregàries en català, castellà, francès i alemany, han recordat les víctimes mortes en ‘aquestes terribles circumstàncies’ i han donat les gràcies als equips de rescat. Intèrprets del Gran Teatre del Liceu han fet un interval musical, s’ha resat el parenostre, els assistents s’han donat la pau i molts d’ells han fet la comunió durant la interpretació de dues peces musicals, un del segle XVI, cantades en els quatre idiomes principals i llatí per part del Cor de Cambra Francesc Valls.

Després de l’oració final i la benedicció, han pres la paraula els tres representants d’altres religions. El representant evangelista, ha admès que una tragèdia com aquesta evidencia la ‘petitesa humana’ i per als familiars ‘sembla que el temps s’aturi’. Per això, ha dit que aquest desconsol i dolor només es podia alleujar apropant-se a Déu. El representant jueu ha dit que no hi havia prou paraules per a descriure el dolor i ha animat totes les religions a abraçar-se per estar juntes en moments com aquests. Finalment, el representant musulmà ha agraït el paper dels equips de rescat i ha llegit un fragment de l’Alcorà que assegura que tot és de Déu, allò que ha donat i allò que ha tret a l’home.

L’acte ha finalitzat amb una llarga i emotiva salutació, que ha durat gairebé una hora, als familiars per part dels reis, el cardenal Sistach i la resta de representants religiosos, com també els principals polítics, sota les notes del Virolai i altres peces musicals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any