La UE triplica el pressupost per a la vigilància al Mediterrani arran de les tragèdies recents

  • Tusk i Juncker asseguren que la missió Tritó no té 'límits geogràfics o legals' i pot rescatar nàufrags en aigües internacionals en cas d'emergència

VilaWeb
ACN
24.04.2015 - 08:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els líders dels 28 estats membres de la Unió Europea han acordat aquest dijous triplicar el pressupost per a les missions de vigilància al Mediterrani arran de les tragèdies recents, en què han mort milers de refugiats i immigrants que intentaven arribar a Europa per mar. En una reunió extraordinària a Brussel·les, els 28 també s’han compromès a lluitar contra les màfies que embarquen els refugiats. El president del Consell, Donald Tusk, i el de la Comisssió, Jean-Claude Juncker, han defensat que la missió Tritó, pensada per patrullar les fronteres però no com a missió de vigilància i rescat, no té ‘límits geogràfics o legals’ i té ‘l’obligació’ d’actuar en cas d’emergència.

La reunió extraordinària dels caps d’estat i de govern de la UE a Brussel·les s’ha tancat amb el compromís de multiplicar per tres el pressupost per a les missions de vigilància al Mediterrani, però sense canviar-los el mandat. Tritó, la missió principal, està pensada principalment per controlar les fronteres de la Unió Europea, i no per rescatar vaixells en dificultats. De fet, com a norma, els vaixells de Tritó patrullen a unes 30 milles de la costa italiana, una distància que ONG com Amnistia Internacional han avisat que és molt lluny d’on la majoria de vaixells amb refugiats entren en dificultats. Poseidó, la segona missió, se centra en la zona de les illes gregues i és molt més limitada, en pressupost i personal, que Tritó.

Però el president del Consell, Donald Tusk, ha avisat que ‘no hi ha cap problema amb l’acció de rescatar’. ‘Tenim una llei del mar clara, i no hi ha dubte que Tritó està obligat, en cas de tragèdia o catàstrofe, a actuar. Per a nosaltres és obvi que triplicar la nostra assistència és per aquest tipus de situació’, ha dit el polonès, remarcant que ‘no cal un canvi de mandat’. El president de la Comissió Europea, JeanClaude Juncker, ha admès que hagués volgut mesures ‘més ambicioses’ en les conclusions d’aquest dijous però també ha remarcat que les embarcacions de Tritó poden ‘intervenir en aigües internacionals’.

Asil als refugiats

Els líders europeus també s’han compromès a posar en marxa una ‘experiència pilot sobre asil’, de forma ‘voluntària’, ha explicat Juncker. A les conclusions de la cimera, en un primer esborrany, els líders europeus s’havien marcat l’objectiu d’acollir 5.000 refugiats. Finalment, però, s’ha eliminat la xifra. El president espanyol, Mariano Rajoy, ha justificat la decisió perquè ‘té bastant poc sentit’. ‘Parlem de molta més gent, però és una acció voluntària’, ha dit. Segons Rajoy, Espanya ‘té voluntat de cooperar’ però encara no s’ha concretat la xifra de refugiats que podria rebre. El president francès, François Hollande, ha anunciat que acolliran uns 500 sirians.

En els pròxims mesos, la UE treballarà en una política d’immigració comuna i en la possibilitat d’arribar a acords de readmissió de refugiats i immigrants ‘amb tots els països d’origen i els de trànsit’. ‘És un avanç important’, ha dit Rajoy, que ha destacat que també es buscaran pactes ‘amb les forces i cossos de seguretat’ d’aquests tercers països per ‘evitar aquestes situacions en el futur’ i prevenir que les persones embarquin en els vaixells, sovint en mans de màfies. Els líders europeus asseguren també, en el comunicat final de la cimera, que posaran en marxa un ‘nou programa de retorn ràpid d’immigrants il·legals’ des dels estats més afectats, com Itàlia o Malta. A més, proposen celebrar a Malta, en els pròxims mesos, una cimera extraordinària amb la Unió Africana per abordar la crisi actual.

Més vaixells, avions i personal

Els líders europeus també han acordat mobilitzar més recursos materials per a les operacions de rescat al Mediterrani. El primer ministre britànic, David Cameron, ha ofert tres vaixells i tres helicòpters, tot i que ha remarcat que les persones que rescatin s’haurien de quedar ‘al primer país més segur, probablement Itàlia’ i no ser refugiats al Regne Unit.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, també s’ha compromès a aportar dos vaixells més a l’operació Tritó. El pressupost actual de Tritó, que s’haurà de triplicar, és de 18,25 milions d’euros, i hi participen 21 estats membres, amb un total de 65 oficials. En total, i fins ara, la missió compta amb quatre avions, un helicòpter i set embarcacions, de diverses mides. Poseidó, per la seva banda, compta amb 10 oficials, un pressupost de 5 milions d’euros i un avió i 10 petites embarcacions de patrulla.

Lluita contra les màfies i la immigració il·legal

En la lluita contra les màfies que embarquen els immigrants en els vaixells i sovint els deixen naufragar, els líders de la UE també s’han compromès a fer esforços sistemàtics per ‘identificar, capturar i destruir els vaixells utilitzats pels traficants’. En concret, han encarregat a l’Alta Representant de la Diplomàcia Europea, Federica Mogherini, que estudi l’organització d’una missió militar per assolir-ho. Els 28 també han aposat per millorar el seu suport a Tunísia, Egipte, el Sudan, Mali i Níger, entre altres països, per ‘monitorar i controlar les fronteres de terra i les rutes’ seguides pels immigrants i refugiats, amb l’objectiu d’evitar que facin el viatge per creuar el Mediterrani.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any