Alberto Fabra veu a venir la davallada del PP valencià

  • El president de la Generalitat admet que no hi haurà majories absolutes i que haurà de pactar si vol governar

VilaWeb
ACN
01.04.2015 - 11:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, admet que només podrà continuar governant si aconsegueix un pacte després de les eleccions a les Corts Valencianes del 24 de maig. Els sondatges que s’han anat publicant indiquen que el PP podria perdre no tan solament la majoria absoluta, sinó la capacitat de continuar governant a la Generalitat Valenciana. Un pacte eventual amb Ciutadans (que no s’hi ha pas negat) els podria mantenir al govern.

Fabra ha reconegut que s’obre un nou cicle polític en què ja no hi haurà majories absolutes i caldrà ‘oferir la mà’ per a fer ‘polítiques més globals, més integrals i que possibilitin el màxim consens’.

Sobre les noves forces polítiques, com ara Ciutadans i Podem, Fabra ha dit que ocupen l’espai que han deixat les forces majoritàries i que aquest fenomen es viu a tota la Unió Europea. Segons ell, cada força política ha de saber els seus principis i valors per presentar-los de manera actualitzada.

‘Això que ha passat a Espanya i a la Comunitat Valenciana aquests darrers quatre anys ha estat molt diferent d’allò que coneixíem i implica noves maneres de fer política, d’entendre la política i de prestar serveis als ciutadans’, ha dit.

Sobre els resultats electorals del PP a Andalusia, ha comentat que no creia que fossin extrapolables a els altres territoris i s’ha manifestat en contra d’introduir canvis en la direcció del partit. Amb tot, ha reconegut que durant la legislatura, en què s’han afrontat moments complicats, ‘es poden haver produït equivocacions’.

‘Al PP comuniquem malament’

Fabra ha demanat al PP que pensi en la seva política de comunicació: ‘Per què comuniquem malament, per què no sabem explicar què fem i que hem fet és moltíssim. Fa quatre anys tota la Unió Europea es va fixar en Espanya i tots els ciutadans vàrem fer un esforç molt important per no ser rescatats i sembla que això no tingui importància.’

Sobre el rescat, ha dit que s’havia evitat gràcies a les reformes del PP: ‘Qui s’havia de pensar que ara creixeríem al mateix ritme que Alemanya?’ Fabra ha remarcat que s’havien garantit l’educació, la sanitat i els serveis socials i ha pronosticat que els anys vinents l’estat espanyol seria un dels que més creixeria de la UE.

Corrupció i situació econòmica

Alberto Fabra s’ha mostrat preocupat per l’inici del judici pels contractes de Camps amb la trama Gürtel arran de l’organització de Fitur. ‘Una de les coses que més he mirat de transmetre aquest anys és que la Comunitat Valenciana no és el que s’ha volgut presentar aquests darrers anys’, ha dit.

Ha insistit que havia apartat dels càrrecs de responsabilitat del govern i del PP aquells qui tenien vincles amb la corrupció: ‘Si el ciutadà no veu una línia de responsabilitat i no s’identifica amb el polític no hi ha sintonia. […] Hem pres les mesures que havíem de prendre i cal deixar que la justícia actuï.’

Fabra que ha indicat que així ha estat també en el cas de l’ex-presidenta de les Corts Valencianes, Milagrosa Martínez, que es nega a deixar la batllia de Novelda malgrat l’inici del judici de Fitur. Ha remarcat que havia estat expulsada del PP i que li havia sol·licitat que deixés el càrrec. El president valencià ha explicat que Martínez governa amb el suport de set diputats que també han de ser expulsats del partit i que els altres cinc que conformaven el grup del PP han deixat els càrrecs.

Durant aquesta legislatura –ha dit– s’ha trobat amb onze encausats al grup parlamentari a les Corts Valencianes i ‘ara no en queda cap; no ha estat fàcil però era necessari perquè aquesta comunitat no es mereix que es parli exclusivament de corrupció i se’ns assenyali amb el dit’.

Ha tornat a insistir en els indicadors econòmics de reducció de la desocupació i de ritme de creixement. I ha celebrat que si l’any 2012 la previsió de creixement era de -2,9% enguany –ha dit– es pot acabar amb un creixement del 3%.

I ha acabat dient: ‘No tinc problema a parlar de tots els temes, però he de dir que el que més en preocupava era la situació econòmica, i he actuat adreçant-ne el rumb.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any