Els contractes del govern valencià amb Fitur, a judici

  • Dues ex-conselleres s'enfronten a penes de presó i d'inhabilitació

VilaWeb
ACN
31.03.2015 - 12:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui ha començat al TSJ valencià el judici d’una peça del ‘cas Gürtel’, corresponent als contractes signats per la Generalitat Valenciana per a la fira de turisme Fitur, entre el 2005 i el 2009. Hi ha tretze processats. La fiscalia demana onze anys de presó per a l’ex-consellera de Turisme, ex-presidenta de les Corts Valencianes i actual batllessa de Novelda, Milagrosa Martínez, i també per al seu cap de gabinet, Rafael Betoret, i el número dos de la trama, Pablo Crespo; deu anys per als altres empresaris del grup, Francisco Correa i Álvaro Pérez, el Bigotis, i nou mesos d’inhabilitació a l’ex-consellera de Turisme Angélica Such.

L’ex-cap de l’àrea de mercats de l’Agència Valenciana de Turisme (AVT), Isaac Vidal, encara onze anys de presó; l’ex-cap del servei de promoció de l’AVT, Jorge Guarro, la coordinadora de fires, Ana María Grau i l’ex cap d’infraestructures turístiques de la Generalitat Valenciana, Juan Bover, s’enfronten a 7 anys de presó cadascun.

El primer en arribar al TSJ valencià ha estat l’empresari Pablo Crespo, a les 08.20 hores, acompanyat d’Álvaro Pérez. En declaracions als mitjans Crespo ha dit que ell és un empresari normal i s’ha mostrat convençut que es tracta “d’una operació política”. Crespo ha assegurat que mai s’ha vist amb cap persona del govern de Camps. Álvaro Pérez ha evitat els mitjans.

L’exconsellera Milagrosa Martínez ha arribat prop de les deu acompanyada dels seus advocats. A la seva arribada al Palau de Justícia de València ha manifestat “confia en la justícia” i s’ha mostrat tranquil·la. Martínez també ha negat que vagi a dimitir del càrrec d’alcaldessa de Novelda. L’altra exconsellera, Angélica Such, ha rebutjat fer cap declaració.

Segons la Fiscalia, les exconselleres i els càrrecs públics acusats varen remetre documents interns relacionats amb el concurs públic de l’organització del pavelló valencià a Fitur i varen modificar les condicions del procés per adjudicar-lo a l’empresa Orange Market, la filial valenciana de la trama ‘Gürtel’. A canvi, la trama hauria obsequiat els dirigents amb regals entre els quals hi hauria un rellotge per a l’exconsellera Martínez.

L’exconsellera Such és jutjada per prevaricació administrativa per adjudicar Fitur els anys 2008 i 2009. Milagrosa Martínez està acusada de prevaricació per l’organització dels pavellons entre 2005 i 2008, malversació, tràfic d’influències i suborn passiu (en haver rebut presumptament el rellotge).

Per als empresaris de la Gürtel, a banda dels delictes de tràfic d’influències, malversació i prevaricació cal sumar el de falsificació en document fiscal.

Entre els acusats hi ha tres empleats més de les empreses de la trama. Cándido Herrero, a qui la Fiscalia demana sis anys i mig de presó, Mónica Magariños (quatre anys i nou mesos) així com Isabel Jordán (sis anys i tres mesos).

La vista s’inicia aquest dimarts amb dues jornades de qüestions prèvies i es preveu que s’allargui fins el 8 d’octubre a través de 37 sessions. Les declaracions dels acusats seran entre el 10 d’abril i el 15 de maig, i posteriorment declararan els testimonis citats. L’expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps i l’exconseller Rafael Blasco (condemnat a presó) estan citats com a testimonis.

El judici arriba amb un any de retard, després que el març de 2014, el TSJ valencià va suspendre l’inici del judici per determinar quina instància l’havia d’acollir després que les dues exconselleres renunciessin a l’acta de diputades a les Corts Valencianes, perdent la condició d’aforades.

Serà l’única de les 6 peces de la trama valenciana del cas ‘Gürtel’ que serà jutjada a València atès que la resta han estat enviades a l’Audiència Nacional, en no haver-hi ja aforats ni haver-se decretat l’inici de la vista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any