Les Corts Valencianes acomiaden una legislatura marcada per la dimissió de Camps, encausaments i el tancament de RTVV

  • El PP es queixa que ha estat sol · L'oposició pronostica un canvi polític després de les eleccions del maig

VilaWeb
ACN
26.03.2015 - 19:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les Corts Valencianes han posat punt final avui al període de sessions de la vuitena legislatura. Han fet l’últim ple, tot esperant que el president valencià Alberto Fabra dissolgui la cambra abans de les eleccions del 24 de maig. Els grups parlamentaris han fet balanç de legislatura, marcada per la dimissió de Francisco Camps, dos mesos després d’haver-se constituït les corts, i per decisions sonores com ara el tancament de Ràdio Televisió Valenciana. El PP, amb majoria absoluta, ha dit que s’havia trobat sol en una legislatura de ‘recuperació econòmica’. L’oposició preveu un canvi polític després de les eleccions.

En declaracions als mitjans, el síndic del PP, Jorge Bellver, s’ha queixat que l’oposició no havia ‘estat a l’altura’ i s’havia girat d’esquena als valencians, deixant ‘que fos el PP qui prengués tot sol totes les decisions difícils, que eren necessàries per a facilitar la recuperació econòmica’. ‘Hem arribat a un punt d’inflexió i ara podem parlar de recuperació econòmica i creació d’ocupació’, ha dit Bellver, que s’ha mostrat convençut que el PP tornaria a guanyar les eleccions. 

‘El final de vint anys de règim del PP’

El portaveu socialista a les Corts, Antonio Torres, ha dit que en aquesta legislatura havien predominat ‘les retallades de drets dels ciutadans’, i ha destacat que el 24 de maig els ciutadans faran fora el PP de la Generalitat. D’aquesta manera, ha insistit que aquests darrers anys s’havia fet evident ‘el final de vint anys de règim del PP i en què tota la política del PP ha estat un bluf’.

La portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, ha dit que en la legislatura s’havien destacat els ‘impagaments i la manca de diàleg’ per part d’un govern ‘que no es parla amb ningú, que no ha gestionat, marcat per una incompetència difícil de veure al nostre voltant’. 

Una nova majoria

Pel portaveu d’EUPV, Ignacio Blanco, aquesta legislatura ‘tan sols ha servit per a veure la incapacitat del PP i d’Alberto Fabra i el seu consell per a resoldre els problemes’. I ha afegit: ‘Nosaltres estem molt satisfets del que hem fet aquesta legislatura denunciant trames de corrupció, denunciant polítiques privatitzadores i que afavorien interessos particulars i proposant un seguit de línies polítiques que volem aprofundir des d’una altra posició en aquest parlament, des d’una posició de majoria que estem convençuts que tindrem a partir del mes de juny’.

Del crucifix al rendiment escolar

La vuitena legislatura de les Corts Valencianes va arrencar el juny de 2011 amb polèmica. La presència d’un crucifix a la taula del president, Juan Cotino, durant la constitució de la cambra va ser fortament criticada. Dos mesos després el president de la Generalitat, Francisco Camps, dimitia arran de l’obertura del judici pel conegut ‘cas dels vestits’, del qual va quedar absolt per un jurat popular.

El nou president, Alberto Fabra, va heretar un grup parlamentari que ha arribat a tenir deu encausats per diversos casos judicials relacionats amb la corrupció. En el decurs d’aquesta legislatura, l’ex-portaveu del grup, Rafael Blasco, va passar al grup de no adscrits i posteriorment va abandonar l’escó, arran de la condemna a presó per haver desviat fons destinats a Cooperació. Nou diputats més han abandonat les files populars després d’encausaments o obertures de judicis. Àdhuc el president de la cambra, Juan Cotino, va deixar l’escó arran de les sospites i acusacions de corrupció.

La majoria absoluta del grup que sustenta el govern ha aprovat nombroses lleis i ha pres algunes decisions tan polèmiques com la del tancament de Ràdio Televisió Valenciana, el 27 de novembre de 2013, un dels moments pels quals passarà a la història aquesta legislatura. El PP també ha dut endavant lleis com la de ‘mesures urgents per reduir el dèficit públic’, marcada per les retallades públiques, i la polèmica ‘llei de senyes d’identitat’. que eleva a rang institucional algunes institucions contràries a la unitat de la llengua catalana.

En aquest àmbit, la majoria absoluta del PP també ha aprovat reprovacions al Parlament de Catalunya per la consulta sobiranista, resolucions sobre els Països Catalans, el foment de l’ensenyament en català i l’entrada de la Via Catalana al País Valencià.

Així mateix, s’han aprovat modificacions del reglament intern que prohibeixen de dur samarretes reivindicatives. Una de les diputades que va saltar a la fama mediàtica precisament per aquestes samarretes, Mònica Oltra, va ser expulsada per dur-ne una el 2012. Oltra també va ser apartada durant un mes per Cotino per haver-se negar-se a abandonar l’hemicicle l’any passat.

En l’últim punt de l’ordre del dia d’avui s’ha debatut una proposta de dictamen elaborada per la comissió no permanent especial d’estudi de les tècniques i de les actuacions per a millorar el rendiment escolar i les possibilitats d’ocupació dels joves.

La sessió s’ha tancat amb un breu discurs del president de les corts, Alejandro Font de Mora, que ha acabat amb un ‘tinguen llarga vida i molta sort’. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any