La Fundació inicia una col·laboració amb les llevadores

  • Unim esforços amb la Federación de Asociaciones de Matronas de España (FAME) i amb l'Associació Catalana de Llevadores

VilaWeb
VilaWeb
Isabel Sánchez
03.04.2015 - 15:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Que la salut comença abans del naixement és quelcom que a la Fundació Roger Torné no ens cansem de repetir. Les condicions ambientals en què es desenvolupa l’embaràs i l’estil de vida de la mare –també el del pare– deixen una empremta en el fetus que es manifesta durant la infància i, fins i tot, durant l’edat adulta. Un dels exemples més evidents d’aquesta relació es dóna amb el tabac: si la mare fuma durant l’embaràs, és més probable que el fill neixi amb baix pes i que pateixi infeccions i asma durant els primers dos anys, i que això condicioni la seva salut en superar la infància.

A l’embaràs, doncs, hi ha el germen de la salut infantil. Per això, la nostra Fundació tenia molt present la necessitat de col·laborar amb les professionals sanitàries que acompanyen les mares en la meravellosa, però també crucial, etapa de l’embaràs: les matrones. Elles són, de fet, les que estan en contacte directe amb les futures mares, i no només controlant que la gestació es desenvolupi amb normalitat sinó també assessorant les dones en temes tan diversos com l’alimentació o l’exercici físic que poden practicar durant l’embaràs. Elles són també les encarregades de tutelar l’atenció al nadó per part dels seus pares en els seus primers dies. D’aquest període depèn, per exemple, que la mare alleti o no el seu fill. I la lactància materna té beneficis en la salut del nadó que alguns estudis han prolongat a l’edat adulta.

Aquesta desitjada col·laboració es va acordar finalment en el transcurs d’una reunió que vam mantenir recentment amb la presidenta de la Federación de Asociaciones de Matronas de España (FAME), Cristina Martínez, y la de la Associació Catalana de Llevadores, Gemma Falguera. La trobada va posar de manifest els punts en comú que la nostra Fundació té amb aquest col·lectiu en l’àmbit de la sensibilització de les mares i, per tant, es va acordar sumar esforços que permetran que el coneixement de les matrones compti amb més difusió a través de tots els nostres canals i que la labor de la Fundació pugui beneficiar-se de l’experiència d’aquelles que, sens dubte, són les professionals de la salut de les mares i dels nadons els seus primers dies.

Aquest coneixement es plasmarà en articles per a la nostra revista Inspira i en forma de consells que es donaran a conèixer a través de la nostra aplicació Inspira per a Pares i Mares i, sens dubte, enriquirà els continguts d’ambdós canals de difusió d’informació sobre salut infantil i medi ambient. Així mateix, les matrones també podran col·laborar amb les xerrades Inspira Salut Infantil de la nostra Fundació, amb què ensenyem a les famílies a incorporar hàbits saludables en el seu dia a dia que contribueixen a millorar la salut dels seus fills.

La col·laboració també permet que les matrones coneguin de manera més precisa la feina que fem des de fa 30 anys per millorar el benestar infantil. Les dues representants del col·lectiu es van mostrar molt interessades per la nostra feina i haver-los-la presentat de forma directa ajudarà, sens dubte, que les matrones també puguin donar a conèixer la nostra tasca a les futures mares perquè es beneficiïn de la informació que generem a la Fundació.

El nostre objectiu final sempre és millorar la salut infantil i són molts els camins que ens permeten d’arribar-hi. La col·laboració amb les matrones, sens dubte, és un d’ells, per la qual cosa a la Fundació estem satisfets d’haver-lo iniciat perquè, a més a més, estem convençuts que serà llarg i fructífer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any