El negoci del fem

  • Revista El Llombo. Núm. 85. Primavera 2015

VilaWeb
VilaWeb
Editorial
16.03.2015 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des de fa anys, el negoci del fem s’ha convertit en un lucratiu i generós comerç. Lluny, molt lluny, queden ja aquelles empreses que pugnaven fa unes poques dècades per la recollida del fem i que eren menudes, casolanes, i que quasi ho feien a canvi dels diners que els donava la concessió. Ara, per contra, són grans multinacionals, de l’Ibex 35, normalment de grans empreses constructores, amb influències poderoses, amb molts milions d’euros en joc, amb gratificacions esplèndides, i amb pocs o cap escrúpols per fer-se amb les concessions que els ajuden a quadrar els números, ara que la construcció viu un temps de depressió.

És en aquest context en què cal veure la batalla que, primer la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, i ara Ontinyent en solitari, lliura contra el Consorci per la Gestió de Residus (COR), sabent que és una lluita desigual, perquè té enfront la decisió política de la Generalitat Valenciana, la qual compta amb el suport impagable d’una justícia obedient i domèstica amb la voluntat política, per més que siga injusta, i comporte més inconvenients que guanys.

Així, el camí judicial sembla esgotat. Una rere l’altra, han anat caient de part del COR les sentències favorables per fer del fem un negoci redó. A Ontinyent li queda intentar resistir fins l’estiu, a veure si aquesta vegada canvia el color polític de la Generalitat Valenciana en les eleccions autonòmiques del pròxim 24 de maig de 2015, i els nous mandataris miren els ciutadans abans que les empreses amigues, i tenen a bé d’anul·lar la pertinença al COR i tornar a un punt que siga menys costós per als ciutadans del poble.

És sorprenent i digna de mèrit la postura de l’Ajuntament d’Ontinyent. Negar-se a facilitar el padró perquè el COR ens localitze i puga atracar-nos cobrant ara un rebut d’uns 25 a 40 euros de l’any passat, després d’haver pagat els ontinyentins la factura corresponent pel servei, és una postura coherent i valenta. Per contra, dir que si el COR gira els rebuts els pagarà l’Ajuntament i no els veïns, és un error majuscúl. Això és populisme i del barat, i més ara que estem en l’avantsala d’unes eleccions locals. Perquè l’Ajuntament es finança dels veïns, i dir que la despesa la farà el consistori és una falsedat evident i, paradoxalment, una manera de desmotivar els ciutadans en la seua llibertat per recórrer administrativament el saqueig que, entre justícia i política d’alt nivell, ens volen fer. 

Enllaços
Array

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any