El 72% del frau fiscal a l’estat correspon a grans empreses, segons Oxfam

  • Es defrauden 59.000 milions en un any, més del doble dels diners que la Generalitat es gastarà el 2015.

VilaWeb
Redacció
05.03.2015 - 13:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’organització Oxfam ha publicat l’estudi ‘La il·lusió fiscal‘ que intenta calcular la quantitat de diners que s’evadeixen cada any a l’estat espanyol i quines són les empreses que ho fan. Segons Oxfam, organització internacional fundada a Anglaterra per lluitar contra la fam, són les grans empreses de l’estat les que evadeixen més: el seu frau representa el 72% del total, on també hi ha grans fortunes individuals. La resta són petites empreses i petits evasors. Segons l’estudi, en total l’any 2013 es van evadir 59.000 milions d’euros, molt més del doble de diners que la Generalitat té previst de gastar l’any 2015 (22.481 milions).

L’informe afirma que durant la crisi l’evasió fiscal ha augmentat: ‘Durant els anys més durs de la crisi econòmica, les principals empreses del nostre país (aquelles de l’IBEX35), van incrementar de manera exponencial la seva presència en paradisos fiscals. En només un any (2012 a 2013), el nombre de filials en aquests territoris es va incrementar en un 44%, passant de 561 A 810. L’informe revela, a més, que la inversió espanyola en paradisos fiscals es va incrementar en l’últim any a un 205%’. I continua:’Cada any, les grans empreses aporten tan sols un 5,3% dels seus beneficis comptables. Molt lluny del que marca la llei tributària (un 30%). Una sèrie de tortuositats (majoritàriament legals) els permeten portar els seus beneficis a paradisos fiscals per pagar el menys possible’.

Així, per exemple, el Banc Santander té 182 filials en paradisos fiscals, ACS, de Florentino Pérez, 119, i Iberdrola, 66, ocupant les tres primeres posicions del rànquing. Entre les empreses catalanes s’hi troba Gas Natural (19 filials), Banc Sabadell (14), Grífols (12), Abertis (11) o Caixabank (5). Els paradisos fiscals més utilitzats són Delaware (EUA), on hi ha 352 filials espanyoles; els Països Baixos (122), Luxemburg (62), Irlanda (56) i les Illes Caiman (22). A Andorra hi ha cinc filials d’empreses espanyoles. L’any 2013 va augmentar un 44,3% les filials a paradisos fiscals respecte a l’any 2012. A la UE l’informe calcula que es deixen de recaptar 1 bilió d’euros.

Davant aquestes xifres Oxfam ha endegat una campanya per tal que el govern espanyol redacti una llei contra l’evasió fiscal. De moment, diu l’informe, ‘la responsabilitat més gran és dels governs, que podent optar per tallar de soca-rel aquestes pràctiques i imposar sancions als que intencionadament burlen els límits de la llei o exigir més esforç als que més tenen, es rendeixen aparentment davant la pressió que aquests puguin exercir o la por a la mobilitat del capital’.

L’informe, de 82 planes, ha estat coordinat per Susana Ruiz Rodríguez, amb la col·laboració de Miguel Alba Ruiz-Morales, d’acord amb un primer esborrany elaborat per José Luis Escario i amb l’acompanyament i assessorament tècnic de Carlos Cruzado (President del Sindicat de Tècnics d’Hisenda, GESTHA).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any