14 explotacions ramaderes d’Osona es veuran obligades a reduir el nombre d’animals

  • Una quinzena més és possible que no hagin fet els canvis que havien de fer

VilaWeb
Redacció
03.03.2015 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

14 explotacions ramaderes de les 200 que hi ha a la comarca d’Osona es veuran obligades a reduir la cabana porcina. La mesura que implica la reducció del nombre d’animals serà d’obligat compliment després que l’administració no hagi observat cap voluntat de canvi arran del tancament de les plantes que tractaven els seus purins. El coordinador territorial d’Unió de Pagesos, Carles Mencos, que aquest dilluns s’ha reunit amb la Generalitat, ha explicat que l’administració té una quinzena més d’explotacions al punt de mira per no tenir constància que hagin dut a terme els canvis que van dir que aplicarien. A partir d’ara els controls es focalitzaran en aquestes explotacions, en lloc de ser només aleatoris

L’obligació d’ajustar el nombre d’animals que té una explotació a la quantitat de purí que pot absorbir la terra que té a disposició està registrat en un pla de gestió de les dejeccions ramaderes que cada granja ha de tenir. Fins abans del tancament de les plantes de purins, que tractaven les dejeccions sobrants que no es podien abocar a la terra, el problema se solucionava. Amb el tancament de les plantes, però, els ramaders s’han vist obligats a introduir canvis si volien mantenir el nombre d’animals a les seves explotacions. Entre les solucions que s’han anat aplicant, hi ha la instal·lació de separadors líquid-sòlid, la millora tècnica del pinso que es dóna als animals i que disminueix el nitrogen excretat dels porcs, o la compra o lloguer de terres lliures a altres territoris on poder fer servir el purí sobrant com a fertilitzant.

De les més de 200 explotacions d’Osona que s’han anat adaptant a la problemàtica que els ha generat el tancament de les plantes, hi ha 14 granges mitjanes de no més de 600 caps de bestiar que no han presentat cap mena de modificació del seu pla de gestió de les dejeccions. Aquestes explotacions, doncs, ara es troben que no poden desfer-se del purí que generen els seus animals, d’acord a les terres de què disposen. L’excedent de purí implica que l’administració ja els hagi fet arribar certificacions que els obliguen a reduir la cabana porcina i adequar-la a la terra que tenen.

El coordinador territorial d’Unió de Pagesos a la Catalunya Central, Carles Mencos, ha explicat que en un moment en què hi ha una preocupació important entre la opinió pública per la contaminació que aquests purins podrien generar és “incomprensible” que hi hagi ramaders que no hagin fet tots els passos que calia “per posar-se al dia”.

A banda d’aquest grup reduït, hi ha una quinzena més d’explotacions que l’administració no té constància que hagin efectuat els canvis que van assegurar que durien a terme. El sindicat ha demanat que s’acceleri el procés de comprovació i ha arribat a l’acord que en comptes de fer controls aleatoris, l’administració focalitzi els controls a aquelles explotacions que “aparentment” no estan fent els canvis necessaris per poder regularitza la situació. Això evitaria que aquest segon gruix d’explotacions també es veiés obligat a reduir la cabana.

Mencos ha explicat que tots els casos en què existeixi discrepància entre allò que diu el ramader i allò que té registrat l’administració en el pla de gestió de les dejeccions i que caldria corregir, es tractaran i es revisaran de forma individualitzada. Des de Unió de Pagesos vetllaran per tot el procés, però Mencos ha assenyalat que les normatives s’han de complir i “no pot ser que hi hagi ramaders que no han fet les coses correctament i tinguin el dret de continuar-les fent malament”. “És molt dolent pel sector”, ha sentenciat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any