Crits i xiulets contra Rita Barberà en la primera intifalla

  • Quart any de protestes ciutadanes sota el balcó de l'Ajuntament de València al migdia, des d'avui fins el 19 de març

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.03.2015 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Nascudes el 2012 arran de la Primavera Valenciana, les protestes populars de la Intifalla sota el balcó de l’Ajuntament de València al final de cada ‘mascletà’ ja són una tradició fallera més. Com els anys anteriors, des d’avui fins el dia de Sant Josep la Intifalla farà d’altaveu davant les autoritats del malestar de la societat valenciana en tota mena de causes, a les quals s’ha afegit a corre-cuita la de demà, per unes falles ‘en valencià correcte, de veritat, en català del País Valencià‘, arran del discurs del #Caloret de la batllessa Rita Barberà a la Crida.

Avui, durant la primera ‘mascletà’, centenars de persones han protestat contra la batllessa Rita Barberà, fent al·lusió especialment al polèmic incident del dia de la Crida. Entre els manifestants, eren molt visibles els ex-treballadors de RTVV, amb jupetí roig.

El moviment intifaller, organitzat sobretot via xarxes socials, ha topat enguany amb l’inesperat tancament del seu perfil a Facebook ‘perquè contenia missatges ofensius i insultants’, segons l’empresa. Però això no ha impedit d’enllestir puntualment el calendari de les dinou protestes i de difondre’l a través de Twitter i de la nova pàgina a Facebook.

La mobilització comença avui amb una protesta contra ‘la corrupció i el sistema podrit’, a la qual s’afegeix una petició de dimissió de Barberà. L’accident del metro de València, el dret d’habitatge, el tancament de RTVV, la cultura lliure, la defensa del territori, el feminisme, l’homosexualitat, la lluita contra el racisme i el feixisme, la sanitat i l’educació públiques i de qualitat, la solidaritat internacionalista i el rebuig a la política econòmica de la UE són les principals causes que es faran sentir enguany al final de cada ‘mascletà’, l’última de les quals es dedicarà, el 19 de març, ‘a tots els colors de la lluita’. Aquell dia també vol ser un ‘comiat popular’ de la batllessa Rita Barberà, tres mesos abans d’unes eleccions municipals que poden posar fi al seu càrrec, després de quasi vint-i-cinc anys.

Fallem València

Reivindicar l’esperit popular, crític, reivindicatiu i més satíric de la tradicional festa de València és també l’objectiu de la comissió de Falles Populars i Combatives (FPC), una proposta autogestionada d’uns quants col·lectius de la ciutat que des del 2003 s’ha consolidat com una alternativa a ‘l’excessiva institucionalització i centralisme’ de les comissions falleres oficials.

Per finançar les activitats d’enguany, FPC ha dut a terme una campanya de microfinançament en forma de partit polític, Fallem València, una original paròdia del context polític actual aprofitant la proximitat de les eleccions del 24 de maig.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any