Per falles, vota Fallem València

  • Aquest 2015 electoral, les Falles Populars i Combatives concentren la seva sàtira en un 'partit faller'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La proximitat de les eleccions municipals i parlamentàries del 24 de maig al País Valencià no passaran per alt a les falles, que es cremen d’aquí a un mes. L’auge de noves formacions polítiques sorgides dels moviments socials, com Guanyem i Podem, i el convenciment que l’experiència del col·lectiu faller pot aportar molt al nou panorama polític de la ciutat ha inspirat la comissió de Falles Populars i Combatives (FPC) de València a continuar reivindicant la tradicional sàtira fallera amb una proposta electoral, Fallem València: ‘Els professionals de la política fa anys que ens fallen: ha arribat el nostre moment, ara fallem nosaltres.’

Fallem València, que ha rebut ‘l’aval’ de quasi tres-cents ciutadans a través d’una campanya de microfinançament, ‘es presenta’ a les municipals per València amb un programa que proposa des de debats televisats cada dia entre ninots encausats i polítics indultats fins al canvi diari del trencadís de tot València, passant pel cobriment amb una vela gegant del terme municipal tot l’any (‘per si plou i lo que surja’), a més de la instauració de l’assignatura ‘educació per a la valenciania’ que inclogui ‘cantar un pasdoble a l’entrada a l’aula, fer campionats de truc diaris, aprendre a rebre regals quotidianament i que cada any toque la loteria, i dissenyar la marca València en plastidecor participativament’.

Amb aquesta paròdia del context polític actual, la comissió de les FPC ha aconseguit de recaptar enguany quasi sis mil euros a través de petites aportacions. No hi ha hagut cap mecenes, amb tot, que hagi donat més de 150, 300 i 500 euros, tot i que les recompenses eren llamineres: ocupar els tres primers llocs de la llista. Ni tampoc la xifra màxima, de 3.000 euros, corresposta per Fallem València amb el rebateig de l’actual avinguda de Blasco Ibáñez pel nom del donant, finalment inexistent.

Les Falles Populars i Combatives són una proposta autogestionada d’uns quants col·lectius de València que des del 2003 s’ha consolidat com una alternativa a ‘l’excessiva institucionalització i centralisme’ de les comissions falleres oficials. En poc més d’una dècada, s’hi han anat sumant una desena d’iniciatives que cada any reivindiquen l’origen comunitari i l’esperit popular i crític de la gran festa de la capital del País Valencià.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any