El batlle del Barcarés impedeix a ‘FFREEE’ posar una placa commemorativa

VilaWeb
Redacció
23.02.2015 - 09:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El passat cap de setmana es van fer diversos actes a Catalunya Nord en record de la ‘retirada’ l’arribada a l’exili de milers de republicans, la majoria catalans, que van travessar els pirineus i la frontera del Pertús fugint de la desfeta patida a la guerra civil espanyola. Un d’aquests actes es va desenvolupar al Barcarès, on va haver un camp de concentració. Precisament és aquest adjectiu el que ha ocasionat que el batlle del Barcarès, Alain Ferrand, impedís posar una placa commemorativa al mur de l’escola Jean Moulin, situada en l’antiga estació de tren, per on van arribar molts republicans que van ser tancats en aquell camp.

Segons el batlle: ‘posar en la placa que el camp del Barcarès era de concentració, és un terme confús. Els elegits han estat interpel·lats pel text d’aquesta placa ja que aquesta noció crea l’amalgama amb els camps de concentració nazis. Sobretot davant una escola primària. No es tracta d’un denegació de la història, ben al contrari. Però al Barcarès, és potser més just parlar de camp de tancament’ justifica el batlle.

Pel president de ‘l’amicale des anciens ‘gerrilleros’ Henri Farreny, això ‘ és una forma d’edulcorar la história. El deure de memòria es recolza en fets científics i racionals. I quan es tracta de la història dels camps del Barcarès, es parla d’un camp de concentració, no d’un camp de tancament. És la història de França. Aquests camps existien abans dels d’Alemanya, com se subratllava en aquesta època a Suïssa o als EUA. Hi havia fins i tot sota Pétain, un servei dit  d’inspecció general dels camps de concentració. És un deure de memòria que hem de defensar’.

De moment però, la placa no s’ha pogut posar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any