L’Ajuntament de Barcelona s’aferra ara per ara a la versió oficial sobre el 4-F

  • Trias diu que la guàrdia urbana ha emprès una investigació interna sobre els fets

VilaWeb
Redacció
23.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cas del 4 de febrer de 2006 no s’ha reobert judicialment, però sí políticament. Després d’uns quants dies de molt rebombori arran de l’emissió televisiva del film ‘Ciutat morta’, l’Ajuntament de Barcelona ha demanat que s’aclareixin els fets tant com sigui possible. De moment, per això, s’aferra a la versió oficial dels fets, la que exposa la sentència condemnatòria. El batlle, Xavier Trias, va dir ahir que s’havia obert una investigació interna i que, ara com ara, tot allò que anaven descobrint confirmava les informacions de la guàrdia urbana que recull la sentència.

El cap de la guàrdia urbana, Evelio Vázquez, va insistir ahir que en cap informe de la policia local no es deia que la causa de les ferides a l’agent Juan José Salas aquell 4 de febrer del 2006 fos un test que li hagués caigut al damunt. Segons ell, la sentència sobre el cas era prou aclaridora.

Sí que admeté que s’havien tirat tests i més objectes des de l’edifici del carrer de Sant Pere Més Baix on aquell dia es feia una festa, però va dir que quan havia passat això l’agent ja era a terra perquè els condemnats ja li havien tirat una pedra.

‘Va ser una situació molt violenta’

Quant als presumptes maltractaments als detinguts, Vázquez va assegurar que les ferides van ser conseqüència de la resistència durant les detencions: ‘Hem de parlar de gran resistència a quatre agents que es van trobar envoltats per unes trenta persones.’

També va revelar que un dels agents de suport que s’hi va desplaçar va haver de disparar un tret a l’aire per por de ser agredit. ‘És la primera vegada que ha passat una cosa com aquesta a la guàrdia urbana’, va dir. Segons Vázquez, va haver-hi situacions de tanta violència que els metges van haver de treballar sota els escuts de la policia. ‘Va ser una situació molt violenta i la pel·lícula ho ha passat per alt, tot això’, va resumir. Va negar que els acusats haguessin rebut maltractaments i va atribuir les lesions a la força de les detencions.

Carles Martí en va informar Clos

L’ex-regidor de Ciutat Vella Carles Martí –actualment senador del PSC– va acabar parlant ahir sobre el cas, cosa que no havia fet d’ençà de l’emissió del documentari. Martí va revelar que havia estat ell mateix qui el 4 de febrer de 2006 havia explicat al batlle de Barcelona d’aleshores, Joan Clos, que el causant de les ferides al policia havia estat un test que havia caigut des de l’edifici del carrer de Sant Pere més Baix. Martí ho va explicar a El Periodico. Segons que diu, aquell dia el batlle Joan Clos inaugurava una exposició sobre els ‘papers de Salamanca’ i quan els periodistes van fer-li preguntes sobre els fets va demanar-ne informació a Martí, i aquest la va sol·licitar a un tècnic, que li va explicar la versió del test.

‘Vaig demanar a un dels tècnics que ens acompanyaven que mirés què havia passat. Em va dir que havien ferit un guàrdia amb un test. Vaig traslladar la informació al batlle i ell ho va explicar als periodistes’, comentava ahir Martí.

D’una altra banda, va llevar importància al fet que Clos es referís al test aquells primers dies. ‘En tots els successos hi ha unes primeres hores de confusió fins que s’aclareixen’, va dir.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any