La nova vida de l’escultor Aristides Mallol, gràcies al domini públic

  • Un festival a París celebra que enguany hagin expirat els drets d'autor a l'obra de l'artista nord-català, mort fa setanta anys

VilaWeb
Redacció
18.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pintor Edvard Munch; la periodista Fanny Clar; l’escriptor Jean Giraudoux; el pioner de la fotografia Serguei Prokudin-Gorski; la cantant Yvette Guilbert; el compositor Ottorino Respighi; l’avantguardista Piet Mondrian… Tots aquests artistes comparteixen, juntament amb l’escultor nord-català Aristides Maillol, un tret en comú: es van morir el 1944. Enguany, doncs, deixen d’aplicar-se a la seva obra els drets d’autor, després de set dècades d’espera.

La segona vida que s’obre per a tots els autors que entren a l’anomenat domini públic és el que vol celebrar el primer Festival del Domini Públic, que es fa del 16 al 31 de gener a París. Més de vint-i-cinc concerts, conferències, exposicions, projeccions i tallers, en una vintena d’espais de l’àrea metropolitana de la capital francesa, volen mirar de sensibilitzar el públic sobre ‘la importància i la riquesa del domini públic’, a la cruïlla entre la cultura, la creació i les noves tecnologies.

I és que gràcies a la tecnologia, aquest concepte ha adquirit els últims anys una importància renovada: ‘Les obres del domini públic, quan es digitalitzen, són accessibles a tothom: es poden difondre, intercanviar i modificar lliurement. És un ampli patrimoni comú que cadascú pot redescobrir, apropiar-se i reinventar com li sembli. El domini públic pot complir, així, la seva promesa: atorgar “una segona vida” a les obres permetent a tothom d’accedir-hi sense demanar autorització ni pagar-ne drets.’

Maillol és de tothom

Una de les primeres activitats del festival a París és ‘Maillol és nostre‘, una visita a l’aire lliure avui al matí al jardí del Carrousel del Louvre per a fotografiar per a la Wikipedia la vintena d’escultures que hi ha de l’artista de Banyuls de la Marenda Aristides Maillol, mort el setembre del 1944. Si fins ara fer-ne fotografies per a ús personal era tolerat, però se’n perseguia la reproducció digital, enguany totes les limitacions imposades per raó de drets d’autor queden definitivament aixecades.

Informació relacionada:

Un calendari d’advent amb trenta-un autors que entraran al domini públic el 2015 (9-12-2014)

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any