Ciutat Meridiana estrena ateneu de fabricació

  • Té per objectiu impulsar l'ocupació · Ciutadans i organitzacions hi podran fer aprenentatge digital participatiu

VilaWeb
Redacció
22.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Barcelona treballa perquè cadascun dels districtes de la ciutat tingui, pel cap baix, un ateneu de fabricació, és a dir, un equipament per a impulsar l’ocupació i posar a l’abast de ciutadans i organitzacions l’aprenentatge digital participatiu.

L’ateneu de fabricació de Ciutat Meridiana és un dels darrers que s’han obert a la ciutat. És al districte de Nou Barris (avinguda dels Rasos de Peguera, 232) i vol ser un espai d’espais de cocreació, aprenentatge i formació, vinculats a les noves tecnologies i especialment a la fabricació digital en 3D, on la ciutadans esdevenen usuaris actius i protagonistes.

Pretén crear espais de col·laboració público-privada on ciutadans individuals, entitats, organitzacions, universitats i empreses s’impliquin en un laboratori de creació digital. Hi ha un taller equipat amb programari i màquines de fabricació on tota la comunitat pot convertir les seves idees en productes físics i útils per a la societat, en la lluita contra la fractura digital.

L’ateneu de fabricació de Ciutat Meridiana se centrarà en l’ocupació, i per això s’ha treballat conjuntament amb Barcelona Activa, amb l’objectiu de dotar-lo d’un pla funcional relacionat amb la formació ocupacional i de crear ocupació de qualitat. Ja s’han desplegat dos programes: un que ocupa quinze persones de la zona que intervenen en la millora d’espais d’ús comunitari, i un altre amb cinc persones més que dinamitzaran el nou equipament.

Les Corts, la primera experiència amb èxit

L’Ateneu de Fabricació de les Corts, en funcionament des de la primavera del 2013, va ser el primer d’aquests equipaments impulsat des de l’ajuntament. Es dedica especialment a la fabricació digital en 3D i a la inclusió. L’aspecte diferenciador d’aquest equipament és que tots els dissenys i processos productius i de fabricació dels productes tenen en compte l’accessibilitat d’ús i la inclusió laboral o d’ocupació de totes les persones i col·lectius en risc d’exclusió social o laboral.

Ara com ara, s’hi han fet activitats de formació, tallers interactius i més activitats organitzades per entitats, universitats i empreses. Enguany, per primera vegada, ha obert les portes també com a sala d’estudi nocturna dins la xarxa d’equipaments de la ciutat que ofereixen espais als estudiants per estudiar abans dels exàmens.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any