El nou número de Canemàs, entre el descobriment i la reflexió

  • A continuació es traçarà un recorregut per les pàgines del número set de Canemàs.

VilaWeb
Redacció
18.12.2014 - 13:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El setè número de la publicació combina la divulgació sobre els Goigs, els balls parlats, o la figura quasi desconeguda del mecenes Rafael Patxot i Jubert, amb la reflexió al voltant de l’associacionisme en relació amb la cohesió del país i amb el patrimoni.

Falles i Balls
Pel que fa als articles de divulgació, Gil-Manuel Hernàndez i Martí, professor del departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de Valencia, al text Falles i ciutadania fa  una panoràmica de la relació entre el moviment associatiu i les falles. El País Valencià també és el protagonista a l’article Política, adaptació i supervivència: els balls a les societats musicals valencianes de la primera meitat del segle XX on Isabel Ferrer Senabre, doctora en musicologia, analitza les societats musicals, centrant-se en la seva influència política.

Seguint en l’aspecte musical, Francesc Massip, doctor en història de l’art i en filologia catalana, al text El balls parlats radiografia aquestes representacions populars que combinen acció dramàtica i diàleg, cantat i recitat, amb cert moviment coreogràfic i música instrumental.

Goigs, associacionisme devot i Rafael Patxot
Coincideixen a les pàgines d’aquest Canemàs dos articles que vinculen el teixit associatiu amb la tradició devota. D’una banda, Ester G. Llop, mestra llicenciada en història i ciències de la música, reivindica la continuïtat del cant dels goigs i el seu caràcter comunitari. De l’altra, Joan Arimany i Juventeny, llicenciat en humanitats, a l’article Associacionisme i devoció popular detalla moviments com les capelletes de carrer, les associacions de fidels o les entitats d’amics dels goigs d’arreu del territori.
Una tasca habitual de Canemàs i que el seu lector espera és la de sortir-se’n dels automatismes informatius i proposar noves mirades a figures oblidades, com ara la d’en Rafael Patxot i Jubert (1872 – 1964), financer, astrònom, meteoròleg, traductor i escriptor, sobre el qual Josep Massot, conservador de l’Arxiu de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, destaca la seva tasca com a mecenes i difusor de la cultura catalana.  

Segueix llegint

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any