L’oposició critica durament el pressupost del govern català per al 2015

  • El parlament vota avui les esmenes a la totalitat, després d'una jornada de debat

VilaWeb
ACN – Redacció
18.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya vota avui les esmenes a la totalitat del pressupost. Tot i que era previst de fer la votació ahir, el govern va demanar d’ajornar-la fins avui i així ho van acordar els grups parlamentaris. D’aquesta manera, la votació es farà juntament amb la de les esmenes de retorn a la llei de mesures fiscals i financeres, dita també llei d’acompanyament. 

ERC és l’únic partit de l’oposició que no va presentar esmena a la totalitat. La voluntat de mantenir un clima que afavoreixi l’acord amb CiU en l’àmbit nacional els va portar a permetre la tramitació dels comptes, tot i que no tenen intenció d’aprovar-los. En el debat d’ahir, el portaveu econòmic d’ERC, Pere Aragonès, va dir que era contradictori que s’aprovés un pressupost autonòmic i, alhora, es comencessin a crear les estructures d’un nou estat. En la rèplica, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, va agrair a ERC que deixés ‘les coses obertes’. 

El PSC va ser el primer de defensar l’esmena a la totalitat. El portaveu, Maurici Lucena, va qualificar el projecte de ‘pura fantasia’ per tal com fia 2.183 milions d’euros a la negociació amb l’estat, i va pronosticar que només s’aconseguiria engreixar el deute públic. També va atacar el ‘xantatge indigne’ que va dir que l’executiu feia a l’oposició quan vinculava l’aprovació del pressupost a la recuperació de la catorzena paga dels treballadors públics. Per a quadrar els comptes, el PSC exigeix a CiU que abandoni el full de ruta per la independència i se centri a reformar els imposts de successions i patrimoni i a aconseguir una condonació parcial del FLA.

El portaveu del PP, Enric Millo, considera que el pressupost és una ‘estafa, una trampa i una burla’. Va donar per fet que els comptes del govern no s’acabarien aprovant, tant si hi havia acord entre Mas i Junqueras com si no. I es va referir a la decisió d’ERC de no presentar formalment una esmena a la totalitat dient que era una ‘nova fal·làcia política en forma de xantatge’. 

El portaveu econòmic d’ICV-EUiA, Josep Vendrell, va acusar CiU i ERC de convertir el debat de totalitat del pressupost en el camp de batalla per a aconseguir d’imposar els seus fulls de ruta. Una batalla que, a més, té com a ‘ostatges’ els treballadors púbics i la seva catorzena paga. Vendrell va recordar que ERC ja havia acceptat el pressupost del 2014 en canvi de la consulta i va lamentar que seguís el mateix esquema per mirar de forçar unes eleccions avançades. Fos com fos, ICV-EUiA rebutja el pressupost perquè el considera irreal, fictici i inadequat per a lluitar contra la desigualtat creixent de la societat catalana.

El diputat de Ciutadans José Manuel Villegas va qualificar el pressupost d’antisocial i inútil. Va dir que el debat era un frau i un teatre en què el president de la Generalitat, Artur Mas, i el d’ERC, Oriol Junqueras, eren protagonistes d’una comèdia. I va afegir: ‘Però per a molts ciutadans és una tragèdia i té caire de farsa per a tots.’ Segons Ciutadans, l’aprovació dels comptes no entrava en els plans ni del govern ni d’ERC.

Per la CUP, el pressupost del 2015 és ‘una declaració de guerra a les classes populars’, en paraules del diputat David Fernández. ‘No ens treuen del forat sinó que ens hi aboquen’, va dir. I afegí que els comptes no responien a les diverses emergències socials del país: ‘Ens despullen políticament i ens revelen on som: en l’agonia autonòmica.’ Va deixar clar que la seva formació votaria contra el pressupost perquè consolida ‘les pitjors retallades socials des de la dictadura’, les privatitzacions i el model econòmic de ‘casinos i turisme’. També va lamentar que se seguís sota ‘la soga del deute’ de Brussel·les i Madrid.

 

Informació relacionada: 

Mas i Junqueras escenifiquen la discòrdia al parlament

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any