ERC, ICV, Ciutadans i CUP demanen la compareixença de 22 noms vetats a la comissió sobre corrupció

  • El PSC no bloquejarà cap dels noms de la llista

VilaWeb
ACN/Redacció
28.11.2014 - 17:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els grups parlamentaris d’ERC, ICV-EUiA, Ciutadans i CUP han registrat al parlament la sol·licitud conjunta perquè compareguin a la comissió d’investigació sobre frau fiscal i corrupció vint-i-dues de les persones que van ser ‘vetades’ per CiU i PSC. S’hi destaquen els de Macià Alavedra, Lluís Prenafeta, Daniel Osàcar, Javier de la Rosa, Félix Millet, Jordi Montull, Luis García ‘Luigi’, Fidel Pallerols, José María Aznar i Felipe González. Vint-i-dues ‘línies vermelles’ —han dit— que sotmetran a votació dilluns.

En cas que tornin a ser vetats, els quatre grups no descarten d’abandonar la comissió i David Fernández deixarà immediatament la presidència. Tanmateix, el PSC ha anunciat que no votarà en contra de cap de les compareixences demanades. El portaveu socialista a la comissió, Jordi Terrades, ha confirmat que el seu grup ‘no serà un obstacle per satisfer les peticions de compareixença de la resta de grups parlamentaris’. Terrades ha insistit en què preferirien centrar les tasques de la comissió en el cas Pujol, fet pel qual es van oposar a moltes de les compareixences, però que acceptaran que prosperin totes les compareixences que no van prosperar i que han tornat a ser reclamades per alguns grups.

CiU ha decidit no valorar públicament la llista presentada per ERC, ICV-EUiA, C’s i CUP ni el canvi d’actitud del PSC. La federació nacionalista prendrà una decisió sobre aquesta qüestió el mateix dilluns, quan es votin les compareixences en la reunió de la comissió d’investigació. Fonts del grup parlamentari de CiU han subratllat, però, que les votacions que van fer el passat 21 de novembre van respondre a la convicció de no convertir la comissió en un espectacle mediàtic citant a persones que ja van ser citades en la comissió del cas Palau o a persones ja condemnades per casos de corrupció.

La votació serà a la reunió de la comissió de dilluns vinent, on només hi ha prevista una compareixença, la del coordinador dels sindicat de tècnics del Ministeri d’Hisenda a Catalunya, Miguel Ángel Mayo.

‘Algú em pot dir que Macià Alavedra i Lluís Prenafeta no saben de suborns, d’emblanquiment, de frau fiscal, de corrupció política? O que Bartomeu Muñoz no sap d’entregues de sobres a canvi d’adjudicacions? O Joan Piqué Vidal, advocat dels Pujol des de Banca Catalana i vinculat a nombrosos casos de corrupció? O Millet, Montull, Gavaldà? Es pot fer una comissió d’investigació sense cridar a aquests noms?’. Ha reflexionat el portaveu d’ERC a la comissió, Oriol Amorós, durant la compareixença conjunta que han fet al parlament els portaveus de tots quatre grups.  

Amorós ha mostrat sorpresa pel fet que CiU votés en contra dels compareixents pel cas Pretòria (Alavedra, Prenafeta, Luigi, Muñoz) i, en canvi a favor de la compareixença de l’ex-batlle de Sabadell, Manel Bustos, implicat en el cas Mercuri. Una situació que, segons ell, només s’explica perquè en un cas tenia membres del seu partit i en l’altre només del PSC.

A més dels 22 noms comuns, C’s també ha afegit tres sol·licituds de compareixença més: la del president de la Generalitat, Artur Mas, la del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i la de la vocal del Consell General del Poder Judicial, Mercè Pigem, a qui la policia duanera va aturar recentment sortint d’Andorra conjuntament amb la seva germana amb 20.000 euros en efectiu (el límit legal per a no declarar els diners són precisament 10.000 euros).

Llistat complet de les sol·licituds de compareixences:

Macià Alavedra, ex-conseller de la Generalitat

Lluís Prenafeta, ex-secretari general de Presidència

Daniel Osàcar, ex-tresorer de CDC

Javier de la Rosa, empresari condemnat pel cas KIO

Félix Millet, empresari i ex-president de la Fundació Orfeó Català

Jordi Montull, advocat i número 2 de Millet al Palau

Luis Pascual, ex-jutge

Joan Piqué, advocat de la família Pujol

Luis García, ex-diputat socialista

Vicenç Gavaldà, ex-secretari d’organització d’UDC

Fidel Pallerols, empresari

Lluís Gavaldà, ex-director general d’Ocupació de la Generalitat

Bartomeu Muñoz, ex-batlle de Santa Coloma de Gramenet

Marc Escolà, ex-gerent del Consell Comarcal del Priorat

Jaume Figueres, ex-president del Consell Comarcal del Priorat

Josep Maria Penin, empresari

Cristina Isabel De Francisco Cotorruelo, exsecretària de Jordi Pujol Ferrusola

Juan Antonio Salguero, empresari

José María Aznar, ex-president del govern espanyol

Felipe González, ex-president del govern espanyol

I en qualitat d’experts:

Itziar González, ex-regidora del districte de Ciutat Vella de Barcelona

Carme Garcia Suárez, membre de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any