ERC, ICV, Ciutadans i CUP demanen la compareixença de 22 noms vetats a la comissió sobre corrupció

  • Hi ha, per exemple, Alavedra, Prenafeta, Osàcar, Millet, Montull, Aznar i González.

VilaWeb
ACN
28.11.2014 - 15:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els grups parlamentaris d’ERC, ICV-EUiA, Ciutadans i CUP han registrat al parlament la sol·licitud conjunta perquè compareguin a la comissió d’investigació sobre frau fiscal i corrupció vint-i-dues de les persones que van ser ‘vetades’ per CiU i PSC. S’hi destaquen els de Macià Alavedra, Lluís Prenafeta, Daniel Osàcar, Javier de la Rosa, Félix Millet, Jordi Montull, Luis García ‘Luigi’, Fidel Pallerols, José María Aznar i Felipe González. Vint-i-dues ‘línies vermelles’ —han dit— que sotmetran a votació dilluns. En cas que tornin a ser vetats, els quatre grups no descarten d’abandonar la comissió i David Fernández deixarà immediatament la presidència.

Els quatre grups volen esperar a veure la reacció de CiU i PSC en la reunió de dilluns vinent, on, a més de les votacions, només hi ha prevista una compareixença, la del coordinador dels sindicat de tècnics del Ministeri d’Hisenda a Catalunya, Miguel Ángel Mayo. En funció de l’actitud de socialistes i convergents, ERC, ICV-EUiA, C’s i CUP decidiran si val la pena de continuar la comissió d’investigació o si, per contra, decideixen abandonar-la.

‘Algú em pot dir que Macià Alavedra i Lluís Prenafeta no saben de suborns, d’emblanquiment, de frau fiscal, de corrupció política? O que Bartomeu Muñoz no sap d’entregues de sobres a canvi d’adjudicacions? O Joan Piqué Vidal, advocat dels Pujol des de Banca Catalana i vinculat a nombrosos casos de corrupció? O Millet, Montull, Gavaldà? Es pot fer una comissió d’investigació sense cridar a aquests noms?’. Ha reflexionat el portaveu d’ERC a la comissió, Oriol Amorós, durant la compareixença conjunta que han fet al parlament els portaveus de tots quatre grups.  

Amorós ha mostrat sorpresa pel fet que CiU votés en contra dels compareixents pel cas Pretòria (Alavedra, Prenafeta, Luigi, Muñoz) i, en canvi a favor de la compareixença de l’ex-batlle de Sabadell, Manel Bustos, implicat en el cas Mercuri. Una situació que, segons ell, només s’explica perquè en un cas tenia membres del seu partit i en l’altre només del PSC.

En la mateixa línia, Carlos Carrizosa (C’s) ha explicat que si es mantenen els ‘vetos’ la comissió començaria a treballar ‘en fals’. Com la resta de portaveus, Carrizosa ha indicat que en funció de la reacció de CiU i PSC, s’intentarà prendre una decisió conjunta al voltant de la continuïtat d’aquests grups a la comissió. 

A més dels 22 noms comuns, C’s també ha afegit tres sol·licituds de compareixença més: la del president de la Generalitat, Artur Mas, la del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i la de la vocal del Consell General del Poder Judicial, Mercè Pigem, a qui la policia duanera va aturar recentment sortint d’Andorra conjuntament amb la seva germana amb 20.000 euros en efectiu (el límit legal per a no declarar els diners són precisament 10.000 euros).

Pel que fa a ICV-EUiA, Marc Vidal ha respost a Artur Mas, que aquest divendres en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha acusat alguns grups -entre els quals l’ecosocialista- d’actuar de manera ‘hipòcrita’ amb la comissió d’investigació. Vidal ha negat estar actuant hipòcritament i ha explicat que ‘senzillament’ necessiten veure què CiU i PSC tenen la voluntat real de ‘fer net’ i no ‘vetar compareixents’.

Per últim, Isabel Vallet (CUP) ha reiterat que el president de la comissió, David Fernández, abandonarà la presidència si dilluns es mantenen els ‘vetos’, i que la CUP decidirà aleshores si té sentit continuar formant part de la comissió. ‘Amb la nostra presidència no volem ser avaladors de pactes de silenci i conclusions ja redactades’, ha assenyalat.

Llistat complet de les sol·licituds de compareixences:

Macià Alavedra, ex-conseller de la Generalitat

Lluís Prenafeta, ex-secretari general de Presidència

Daniel Osàcar, ex-tresorer de CDC

Javier de la Rosa, empresari condemnat pel cas KIO

Félix Millet, empresari i ex-president de la Fundació Orfeó Català

Jordi Montull, advocat i número 2 de Millet al Palau

Luis Pascual, ex-jutge

Joan Piqué, advocat de la família Pujol

Luis García, ex-diputat socialista

Vicenç Gavaldà, ex-secretari d’organització d’UDC

Fidel Pallerols, empresari

Lluís Gavaldà, ex-director general d’Ocupació de la Generalitat

Bartomeu Muñoz, ex-batlle de Santa Coloma de Gramenet

Marc Escolà, ex-gerent del Consell Comarcal del Priorat

Jaume Figueres, ex-president del Consell Comarcal del Priorat

Josep Maria Penin, empresari

Cristina Isabel De Francisco Cotorruelo, exsecretària de Jordi Pujol Ferrusola

Juan Antonio Salguero, empresari

José María Aznar, ex-president del govern espanyol

Felipe González, ex-president del govern espanyol

I en qualitat d’experts:

Itziar González, ex-regidora del districte de Ciutat Vella de Barcelona

Carme Garcia Suárez, membre de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any