L’Ens al Fòrum per al Patrimoni Cultural Immaterial

  • L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català ha participat a l'assemblea que ha aplegat a ONG, investigadors, i membres de les Comissions Nacionals de la UNESCO de més de 38 països d’arreu del món, entre d'altres.

VilaWeb
Redacció
27.11.2014 - 12:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un total de 95 participants s’han reunit al simposi anual del Fòrum ONG,  celebrat el 23 de novembre, a París. Entre els assistents hi ha representants d’ONG, comunitats, investigadors,   estats i membres de les Comissions Nacionals de la UNESCO de més de 38 països d’arreu del món. L’objectiu del simposi ha estat la revisió de la trajectòria de les ONG dedicades a la salvaguarda del Patrimoni Immaterial Cultural en quatre de les vessants principals.

Al Fòrum s’han tractat les polítiques públiques, la legislació, les mesures de salvaguarda i desenvolupament sostenible. En definitiva, s’ha debatut sobre una sèrie d’àrees que requereixen una col·laboració estreta entre les ONG i els estats membres de la Convenció de la UNESCO pel Patrimoni de la Humanitat.

El nom de la trobada en anglès és Forum ICHNGO (Intangible Cultural Heritage NGO, que en català seria Fòrum de les ONG per al Patrimoni Cultural Immaterial). I a continuació es resumeixen les idees principals:

La trobada ha combinat presentacions amb un format interactiu que ha facilitat l’intercanvi d’idees i experiències. El Fòrum ha fet un pas més per fomentar la col·laboració entre les organitzacions de la societat civil i els qui prenen decisions de polítiques públiques, per tal de compartir l’objectiu de salvaguardar el Patrimoni Cultural Immaterial al món. La reunió ha demostrat que hi ha relacions dinàmiques entre les ONG i els estats membres.

L’ampli ventall de la comunitat d’ONG significa que la Convenció de la UNESCO s’aplica a molts nivells diferents i que ha estat assumida per moltes organitzacions que treballen en diferents àmbits. El Fòrum ha permès que qualsevol petita ONG tingui l’oportunitat de fer la seva contribució a la Convenció.

Al llarg d’aquesta setmana el fòrum es reunirà per tractar diferents temes om ara establir un procediment per compartir les principals pràctiques de salvaguarda del patrimoni, les respostes a les reivindicacions de les ONG dels últims quatre anys, el nou òrgan d’avaluació que enforteix el paper de les ONG, així com la importància creixent dels informes que ales organitzacions duen a terme.

Les activitats del Fòrum es poden seguir al següent web on s’hi troba el diari digital ‘#heritage alive’ (patrimoni viu) i una plataforma per intercanviar les experiències dels grups de treball, així com la recent edició del butlletí electrònic que resumeix les últimes notícies.

Finalment el Fòrum desitja expresar el seu agraiment a la delegació d’Indonesia, que recentment ha anunciat donar suport econòmic a les activitats de l’assemblea de les ONG que necessita enfortir les seves infraestructures. Des del Fòrum s’anima a la resta de les delegacions dels estats membres a seguir aquesta iniciativa.

En acabar el simposi s’ha donat als assistents un llibre que recull algunes aportacions de ONG acreditades, les quals expressen les seves experiències en la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any