El 9N i el deteriorament de la democràcia

  • Els fets se succeeixen a tanta velocitat, que una reflexió escrita corre el risc de quedar immediatament depassada. Tot es precipita.

VilaWeb
Redacció
30.10.2014 - 13:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de la signatura solemne de la convocatòria de la consulta del 9 de novembre al palau de la Generalitat, després de la reunió meteòrica del Consell d’Estat espanyol amb l’aprovació unànime d’una resolució recomanant la interposició d’un recurs en contra, després del recurs d’inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol al Tribunal Constitucional, després de la suspensió de la llei de consultes catalana prevista a l’Estatut del 2006, després de la decisió del govern de tirar endavant un procés participatiu amb voluntaris amb la mateixa pregunta, després d’uns quants dies de descol·locació del govern espanyol, després de la nova convocatòria del Consell d’Estat espanyol perquè analitzi i aconselli al govern espanyol la interposició d’un nou recurs davant el Tribunal Constitucional… el president Mas ha dit al Parlament que la qualitat de la democràcia espanyola es deteriora perquè ara es jutgen intencions, no fets.

És clar que la separació de poders a l’estat espanyol fa temps que ha quedat desdibuixada i que els catalans vivim una pantomima autonòmica si observem la sordesa i la manca d’honestedat democràtica de l’Estat envers una nació, la nostra, a la qual és negada l’existència com a tal. Aquesta indiferenciació dins l’únic subjecte polític que reconeix l’Estat espanyol, aquesta indiferenciació en què ens voldrien, atia, però, la nostra reivindicació que, en certa manera, ja no queda descrita estrictament com a nacional, sinó que ha esdevingut una reivindicació democràtica.
 
Davant de tot plegat, potser els ciutadans —els més implicats i els menys implicats— es mereixen que els representants polítics, més o menys compromesos amb la consulta anterior i amb el procés participatiu actual, que mantinguin i refermin la unitat i deixin de banda dissensions, si més no públicament. És la força de la unitat dels partits i de la cohesió de la societat allò que farà que Catalunya finalment pugui decidir com vol ser regida en el futur.

I el 9N hem d’actuar amb normalitat ciutadana i adreçar-nos als punts de votació. Que no sigui per nosaltres que aquesta democràcia s’afebleixi.

Més articles a Tornaveu

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any