Krystian Lupa aborda la hipocresia i la vanitat amb l’espectacle ‘Tala’ al Temporada Alta

  • El text és un dels més crítics de Thomas Bernhard i la producció, una de les més esperades de la temporada teatral europea

VilaWeb
Redacció
31.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa tot just una setmana que el director teatral Krystian Lupa va estrenar ‘Tala‘ a Polònia. Ara aquesta obra, una de les més esperades de l’escena europea, arriba al festival Temporada Alta. És un dels texts més polèmics de l’escriptor austríac Thomas Bernhard que ens vol fer reconsiderar la cultura, què s’ha de subvencionar i què hem d’exigir en canvi. L’obra, que es fa en polonès, es podrà veure avui a les 21.00 i demà a les 18.00 al teatre El Canal de Salt.

Narra el retorn a Viena d’un escriptor que es retroba amb els seus amics de joventut després de vint anys sense veure’s. El motiu de la cita és l’enterrament d’una amiga comuna, que s’ha suïcidat. Durant un sopar artístic desfilen per l’escenari les tradicionals bèsties negres de Bernhard: l’esnobisme, la hipocresia i la vanitat de la societat vienesa, aquesta vegada exemplificats en uns artistes que s’ha aburgesat amb el pas dels anys i han acabat reduïts a la mediocritat.

En aquesta obra, de quatre hores de durada, Thomas Bernhard ens convida a sopar amb la burgesia per acarnissar-se contra la grisor i el conformisme de les classes dirigents austríaques. ‘Tala’ és una peça plena de referències autobiogràfiques. Quan es va publicar, el 1984, van arribar a demandar l’autor per difamació.

Al festival, avui també es pot veure al Teatre Principal de Girona el darrer treball de Cor de Teatre: ‘Allegro‘. En col·laboració amb Paco Mir, la companyia s’endinsa en un viatge ‘a cappella’ que explora i esborra les fronteres entre la música clàssica i l’humor visual més sofisticat. I a l’Auditori Sílvia Pérez Cruz i Raül Fernández Miró presentaran ‘Granada‘, un espectacle molt heterodox en què la cantant i el músic presenten versions dels seus principals referents musicals, de Schubert a Albert Pla.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any