Joves reunits al Parlament Europeu de la Joventut demanen un procés d’adhesió a la UE especial per a Catalunya

  • Brussel·les rebrà les conclusions de la sessió celebrada a l'estiu a Barcelona i que insta la CE a tenir una 'posició oficial' sobre les conseqüències de la independència

VilaWeb
ACN
28.10.2014 - 16:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Europea rebrà aquesta setmana una petició formulada per una majoria dels joves reunits en la sessió que va fer el Parlament Europeu de la Joventut (PEJ) aquest estiu a Barcelona. És una petició perquè la Comissió elabori una ‘posició oficial’ sobre les conseqüències de la independència per la permanència dins de la Unió Europea. És una de les conclusions de la 76a Sessió Internacional del PEJ que es va celebrar aquest estiu a Barcelona, i que proposa la creació d’un procés d’adhesió a la UE ‘nou i especial’ per als territoris que decideixin independitzar-se d’un estat membre. Una majoria dels prop de 300 joves de més de 30 països d’Europa que van participar a la trobada van remarcar que el procés actual d’adhesió val per a ‘tercers països’ però ‘no és apte’ pels qui ja són dins la UE.

Els joves es mostren ‘preocupats per la falta d’informació’ que hi ha actualment a la Unió Europea sobre les conseqüències reals de la independència pel que fa a la permanència al club comunitari i recorden que territoris com Catalunya ‘ja compleixen’ amb els requisits d’adhesió i obligar-los a posar-se a la cua per entrar a la UE els ‘afegiria una tensió innecessària’.

Per això, recomanen ‘l’establiment d’un procés nou i separat d’accés que se separen d’estats membres que tingui en compte completament les necessitats diferents de les regions que volen la independència’. En concret, els joves proposen que si Catalunya vota per la secessió pugui tenir un ‘estatus d’observador actiu dins l’Espai Econòmic Europeu’, per mantenir tots els drets de comerç i circulació de persones i mercaderies mentre es negocia ‘immediatament’ la seva adhesió de ple dret al club comunitari. A més, es suggereix que es permeti que pugui seguir ‘utilitzant l’euro’.

El PEJ, que reclama a la Comissió Europea que es mantingui ‘neutral’ sobre si un territori ha de ser o no independent, sí que insta Brussel·les a actuar de ‘mediadora’ entre el govern central i un territori que advoca per la independència. De fet, els joves reconeixen que hi ha casos, en referència al català, on no s’autoritza el referèndum. Segons diuen, això crea ‘inestabilitat i incertesa política a nivell regional, nacional i europeu’.

El Parlament Europeu de la Joventut és un programa educatiu independent, que no té vinculació amb cap partit polític. I, de fet, el PEJ deixa clar que no té cap posicionament oficial sobre la qüestió plantejada per aquests joves en la sessió celebrada a Barcelona. El seu objectiu és fomentar l’interès dels joves per la política, de manera que s’involucrin en debats sobre l’actualitat europea, tot desenvolupant les seves habilitats de cara al món laboral. Els ciutadans que participen en aquesta iniciativa formen part de discussions a nivell regional, nacional i internacional, gràcies als més de 350 esdeveniments que s’organitzen cada any. El Parlament Europeu de la Joventut, creat el 1987, també es una eina per fomentar la comprensió de la interculturalitat, ja que uneix centenars de joves de 41 països diferents de tot el continent.La iniciativa té el suport de les institucions europees, i els representants de la UE sovint participen dels seus actes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any