Càrrecs electes de tots els partits d’Euskadi nord demanen amnistia pels presoners bascos

  • Demanen que el govern francès deixi de fer seguidisme del gover espanyol i dialogui directament amb ETA

VilaWeb
Redacció
24.10.2014 - 19:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un conjunt de càrrecs electes d’Euskadi nord han signat un document on sol·liciten l’amnistia dels personers bascos a l’estat francès, entre més demandes. L’escrit el subscriuen representants de partits de tots els colors polítics, des de l’esquerra abertzale fins a partits d’àmbit estatal francès, com l’UMP i el PS. El text està dirigit al govern francès i suposa un full de ruta ambiciós per a la resolució del conflicte, tant sobre les conseqüències com sobre el seu origen. Entre línies, el document sol·licita al govern francès que faci passos de manera autònoma al voltant de la resolució del conflicte amb ETA, sense seguir supeditat a l’estratègia del govern espanyol. 

En aquest sentit, els signants demanen que el govern francès mantingui un diàleg directe amb ETA, que sigui discret al principi i que un cop s’hagin fet avenços, es faci públic. Reclamen l’apropament, el reagrupament i l’aplicació de drets sense restriccions a tots els presoners. Sol·liciten també la posada en llibertat dels que puguin beneficiar-se de la llibertat condicional o provisional i dels que estan al final de les seves condemnes o siguin presoners malalts. El text proposa la posada en marxa d’una instància per establir les condicions de la posada en llibertat dels condemnats.

Acord pel desarmament

El text reclama que hi hagi també un acord entre el govern francès i ETA, sota control internacional, per definir i posar en pràctica les condicions i els procediments de desarmament i desmantellament de les infrastructures d’ETA a l’estat francès.

Demanen que s’estudiïn les conseqüències de conflicte i la reconciliació. Diuen que cal establir un reconeixement recíproc del sofirment de totes les víctimes i definir les diferents maneres de reparació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any