M. Antònia Oliver: ‘Volem situar l’independentisme en la centralitat política mallorquina’

  • Entrevista a l'escriptora, presidenta de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca

VilaWeb
B. Z.
23.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptora Maria Antònia Oliver és la presidenta de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM), una entitat que s’acaba de constituir i que vol convertir-se en el referent del moviment independentista a Mallorca i la resta de les Illes Balears. Neix emmirallant-se en l’ANC, que l’any passat va refusar d’integrar una territorial de Mallorca com a part orgànica de l’entitat. L’ASM té una quarantena de socis i en aquesta primera etapa es dedicarà fonamentalment a fer-se conèixer per tots els municipis i agafar gruix. L’objectiu final: constituir un estat propi i acabar-se unint als Països Catalans. 

Amb quin objectiu es crea l’Assemblea?
—Volem estendre el sobiranisme a Mallorca i aconseguir una majoria social favorable a la constitució d’un estat propi per als mallorquins, juntament amb els ciutadans de la resta dels Països Catalans. Hem fet l’Assemblea Sobiranista de Mallorca amb la idea que se’n formin també a Menorca, Eivissa i Formentera i establir-hi vies de coordinació, per unir-nos amb els Països Catalans després, quan cadascun dels territoris ho vulguin. Presentem l’independentisme com un projecte de regeneració democràtica i de millora de la qualitat de vida dels ciutadans de Mallorca i del conjunt de la nació, i volem mostrar que la independència és una via de solució de la situació de crisi actual. 

És una mena d’ANC de les Illes?
—Sí. La nostra finalitat és com la de l’ANC. De fet, hem fet l’ASM perquè vàrem intentar que l’ANC ens assumís, però ens va dir que féssim el que poguéssim i que ja ens uniríem quan fóssim a punt. L’ANC volia centrar-se només en el procés sobiranista engegat a Catalunya. 

Hi teniu lligams, amb l’ANC? 
—Sí, tot i que encara no del tot establerts. Volem fer assemblees territorials fins que ens trobem a punt. Som conscients que a les Illes no ens trobam al mateix nivell que a Catalunya, que hi ha molta més feina a fer i no tenim un instint nacional com el que hi ha a Catalunya. Per això hem d’anar més a poc a poc, i ara no podríem fer un procés com el que es fa a Catalunya. 

Quins seran els primers passos de l’ASM? 
—Hem fet presentacions als pobles i en continuarem fent, perquè volem incorporar l’independentisme al debat públic i situar-lo en la centralitat política. Volem promoure un debat transversal i no partidista, de manera que la confluència de sensibilitats es tradueixi en consensos que permetin de sumar i créixer. La intenció és situar la societat mallorquina —quan puguem, serà la balear— en el nou escenari d’un Principat de Catalunya independent i elaborar i difondre propostes sobre formes d’articulació política del conjunt de la nació. És que Catalunya pot ser independent sense els Països Catalans, i el País Valencià potser també podria arribar a ser-ho, però les Illes segur que soles no podem fer res. Ni ho volem, perquè nosaltres volem els Països Catalans, encara que a Catalunya no ho vegin tan clar. 

Teniu vincles amb partits polítics?
—L’AMS és no partidista, però a dins hi ha gent que és d’ERC, gent que és de MÉS, i fins i tot hi ha alguns ex-PP. 

Acabeu de començar i ja us amenacen amb una multa de 30.000 euros perquè defenseu el 9-N. Què va passar?
—El dia que el Tribunal Constitucional va suspendre la consulta del 9-N vàrem fer una convocatòria que va aplegar unes 200 persones i no la vàrem comunicar. A qui va llegir el manifest de suport al 9-N li van enviar la multa, que encara no sabem si la pagarem o no; ara ho miren els advocats. 

A banda els actes de presentació de l’ASM, heu previst més accions polítiques?
—Volem fer accions de Mallorca Decideix a tots els pobles, i per a això encara necessitem més gent. També volem presentar als partits idees perquè les incloguin a les eleccions i que serveixin per a fer fora en Bauzá. 

Voleu incidir en les eleccions. Amb intenció de constituir-vos com a partit si arriba el cas?
—Hi volem incidir, sí, però els nostres estatuts deixen clar que no ens constituirem mai com a partit. 

Hi ha entitats com l’Obra Cultural Balear o el Grup Blanquerna que han estat el motor del moviment cívic aquests últims anys. Quina relació hi teniu?
—Estem d’acord amb totes dues entitats i, tot i que som diferents, hi tenim molta relació. 

Considereu que cadascú té un paper diferent?
—Nosaltres creiem que sí. L’ASM vol coordinar i agrupar tot l’independentisme que hi ha a Mallorca. Ara estam tots bastant separats i volem aglutinar-nos. Si anam junts tindrem més força. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any