El govern assegura que TV3 no perdrà l’alta definició tot i haver de renunciar al segon múltiplex

  • Indústria rebutja definitivament l'alternativa que proposava la Generalitat per reassignar la freqüència d'HD de la televisió pública catalana

VilaWeb
Redacció
20.10.2014 - 19:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

TV3 mantindrà les emissions en HD malgrat perdre el múltiplex on s’allotja el canal actualment. Així ho han assegurat fonts de la Secretaria de Comunicació del Govern a l’ACN aquest dilluns, que han confirmat la negativa del Ministeri d’Indústria a ‘reassignar’ l’espai de la freqüència que ocupa TV3 HD, com sol·licitava el Govern davant la confirmació de la pèrdua del segon múltiplex de la televisió pública. Segons les mateixes fonts el Govern treballa amb diverses alternatives per mantenir l’alta definició a TV3, entre les quals acordar l’alliberament d’espai al tercer múltiplex de la Generalitat, que gestiona el Grup Godó, o aprofitar l’espai radioelèctric lliure del sistema de televisions locals.

La supressió del segon múltiplex de TV3, d’acord amb l’alliberament d’espai radioelèctric per al trànsit de mòbils i Internet -l’anomenat dividend digital-, es va formalitzar fa unes setmanes amb l’aprovació per part del govern espanyol del Pla Tècnic Nacional de la Televisió Digital Terrestre.

Des d’aleshores, el Govern ha intentat sense èxit que l’executiu espanyol accedís a reassignar la freqüència que ara ocupa TV3 HD, ja que entén que ‘hi ha espai’ suficient per mantenir les emissions tot i la pèrdua del múltiplex. Des de la Secretaria de Comunicació del Govern han explicat que els esforços en aquest sentit han estat en debades.

Amb la convicció que la decisió de l’executiu espanyol és irreversible, el Govern ha de treballar ara per trobar les solucions que permetin el manteniment de les emissions en alta definició de TV3. Segons la mateixa font, l’HD no es perdrà.

El tercer múltiplex de la Generalitat, gestionat pel Grup Godó, i l’espai radioelèctric del sistema de televisions locals són les dues opcions que s’estudien, segons han confirmat. En el primer cas, el multiplex compta amb quatre canals, dos propis (8TV, RAC105) i dos llogats (BARÇA TV i BOM). Com que actualment les tècniques de compressió de la imatge permeten que un múltiplex allotgi fins a 5 canals, n’hi hauria prou que el grup de comunicació renunciés a un dels seus perquè TV3 HD -que n’ocupa 2- s’hi pogués encabir.

En tot cas, el Govern no ha decidit encara per quina d’aquestes opcions s’inclinarà, i està avaluant entre altres qüestions els costos i la rapidesa d’una i altra possibilitat. El 31 de desembre és la data límit perquè els canals afectats pel dividend s’apaguin definitivament.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any