Cameron defensa de nou haver fet el referèndum d’Escòcia

  • El primer ministre britànic diu que si l'hagués prohibit el referèndum el Regne Unit 'es podria haver trencat'

VilaWeb
ACN
01.10.2014 - 15:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre britànic, David Cameron, ha tornat a defensar aquest dimecres la seva decisió de permetre el referèndum d’independència a Escòcia. En el seu discurs de clausura del congrés del partit conservador a Birmingham, Cameron ha dit que si hagués ‘esquivat’ la consulta la unió ‘es podria haver trencar, part per part’. ‘En aquest partit sempre hem fet front als grans temes, pel bé del nostre país’, ha dit el líder ‘tory’ només començar la seva intervenció, afegint que el referèndum va ser una ‘oportunitat’ per tancar el debat independentista. Cameron ha reiterat que vol renegociar el paper del Regne Unit dins de la UE, especialment pel que fa a la lliure circulació de persones.

‘Sempre vaig ser molt clar sobre perquè vam convocar el referèndum: esquiva la lluita, i la nostra unió es podria haver trencat, part per part. Assumir-la ens va donar l’oportunitat d’acabar amb el tema’, ha destacat el primer ministre britànic. ‘Aquest partit sempre ha fet front als grans temes pel bé del nostre país. I ara Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord som un poble en una unió i tots en podem estar orgullosos’, ha afegit el líder conservador.

En plena precampanya per les eleccions generals del 2015, Cameron ha promès una retallada d’impostos, i ha reiterat el seu compromís de renegociar el rol del Regne Unit dins de la UE i oferir un referèndum sobre la permanència britànica al club dels 28 de cara al 2017. ‘Aniré a Brussel·les i no acceptaré un ‘no’ com a resposta’, ha advertit. ‘I pel que fa a la lliure circulació de persones, aconseguiré el que el Regne Unit necessita’, ha afegit, sense concretar en quina mesura podria intentar restringir l’entrada de ciutadans de la UE al país.

La immigració i la UE són precisament dos dels grans temes de la propera campanya electoral al Regne Unit, i els que impulsen el creixement del partit euròfob UKIP, liderat per Nigel Farage. En les darreres setmanes, tres membres del partit conservador l’han abandonat per unir-se a Farage. Cameron ha advertit que la seva formació és l’única que pot renegociar les condicions de permanència dels britànics a la UE i oferir un referèndum.

‘Sóc l’únic primer ministre que ha vetat un tractat. El primer que va retallar el pressupost europeu. I sí, ens vaig treure d’aquests esquemes de rescats europeus. A la taula europea, saben que dic el que penso, i que penso el que dic’, ha assegurat.

Per Cameron, en els propers mesos els britànics aniran a Brussel·les per ‘aconseguir recuperar’ poders i ‘lluitar’ pel seu ‘interès nacional’. ‘I sí, farem un referèndum. Dins o fora. Serà la vostra elecció. I que quedi clar, només un govern conservador us permetrà aquesta decisió’, ha afegit.

Cameron també ha criticat el Tribunal Europeu de Drets Humans, que considera que ha evolucionat fins a un punt ‘erroni’. ‘Les sentències ens impedeixen deportar sospitosos de terrorisme’, ha lamentat el primer ministre britànic, que ha dit que els seus ciutadans ‘no necessiten instruccions dels jutges d’Estrasburg’ sobre drets humans. ‘És aquest país el que va escriure la Carta Magna, som el país que una vegada i una altra ha defensat els drets humans’, ha dit Cameron. Pel primer ministre, un nou govern conservador aprovarà una nova llei de drets pròpia i s’allunyarà del tribunal d’Estrasburg. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any