La primera possible acció de desobediència institucional

  • La mesa del parlament ha d'admetre avui a tràmit la proposta dels membres de la comissió de control del 9-N

VilaWeb
Redacció
30.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Entre avui i demà la mesa del parlament admetrà a tràmit la proposta que fan els partits pro-consulta amb els noms de set persones per a integrar la comissió de control del 9-N. Aquesta acció, prèvia a la votació en el ple de la cambra, podria esdevenir el primer acte de desobediència institucional, ara que el Tribunal Constitucional espanyol ja ha suspès la llei de consultes i el decret de convocatòria. De moment, aquesta votació forma part de l’ordre del dia de la mesa i, segons que han explicat a VilaWeb fonts del parlament, només es retirarà en cas que algú ho demani i la junta de portaveus i la mesa mateixa acordin d’eliminar-la.

Una de les funcions d’aquesta comissió és nomenar els membres de les comissions de seguiment, els òrgans que vetllaran per la bona organització de la consulta a les set demarcacions: Alt Pirineu i Aran (91 locals i 121 meses), Barcelona (1.331 i 5.106), Camp de Tarragona (271 i 792), Catalunya Central (303 i 655), Girona (389 i 803), Lleida (231 i 423) i Terres de l’Ebre (102 i 230).

El PSC no proposarà cap membre de la comissió

El PSC renuncia a presentar cap proposta ni nom per ser inclòs entre els membres de la comissió de control de les consultes. La portaveu socialista, Esther Niubó, va explicar ahir que, tot i que al PSC li pertocaria de proposar un dels membres, havia decidit de no fer-ho, atès que cap dels juristes ‘de prestigi’ amb qui s’havien posat en contacte no havia acceptat l’oferta.

Segons la portaveu socialista, els professionals a qui ho han proposat havien dit que no ‘per falta de seriositat’ i perquè no volien pertànyer a una comissió que fóra suspesa amb caràcter imminent. Tanmateix, Niubó no va voler detallar amb quins juristes havien parlat ni quin perfil havia pensat el PSC per ocupar el lloc que li pertocava de proposar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any