Mafalda, una nena de cinquanta anys

  • L'espavilada i inconformista 'filla' del dibuixant Quino va aparèixer publicada per primera vegada el 29 de setembre de 1964

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tot i que algú va celebrar els cinquanta anys del personatge Mafalda fa dos anys, el creador, el dibuixant argentí Quino, va haver de corregir-ho i assegurar que la data de naixement de la inconformista nena era el 29 de setembre de 1964. Aquell dia d’avui fa exactament mig segle, en efecte, Joaquín Salvador Lavado, ‘Quino’, va publicar-ne la primera tira còmica al setmanari argentí Primera Plana.

En menys d’un any, i gràcies a l’èxit de les historietes i lúcides frases de la Mafalda i la seva colla d’amics, va saltar al diari El Mundo, un dels de més tiratge a l’època a l’Argentina. I el 1966 apareixia el primer recull de tires en format llibre.

Quino en va arribar a publicar una desena, que es van traduir a una trentena de llengües amb un gran èxit de vendes. El personatge també va fer saltar a la televisió ben aviat, el 1965, amb una sèrie d’animació de 260 episodis, i al cinema amb uns quants curts i dos films (1982 i 1993).

A la pàgina Mafalda.net s’expliquen algunes anècdotes que lliguen Quino amb el nostre país, com ara la participació indirecta del cantant Joan Manuel Serrat i l’escriptor, humorista i advocat argentí Miguel Brascó, descendent de catalans, en el naixement de Mafalda.

La tira sobre els catalans

En ocasió de la concessió del premi Príncep d’Astúries de la Comunicació i les Humanitats 2014 a Quino, el periodista Germà Capdevila, d’origen argentí, va recuperar una de les tires de Mafalda que havia dibuixat el febrer del 1973, dedicada als catalans i publicada a la revista Siete Días, ara desapareguda. Concretament, dedicada als catalans de Buenos Aires, aprofitant una visita de Joan Manuel Serrat a la ciutat.

Capdevila ens feia observar que l’únic espanyol de la colla de Mafalda, Manolito, era qui deia, referint-se als catalans: ‘No hi ha res que aquesta gent no pugui fer.’

Vegeu la tira:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any