Últim dia de registre per a votar al referèndum d’Escòcia

  • Es preveu que la participació electoral sigui la més alta de la història del país · La distància entre el sí i el no és més curta que mai

VilaWeb
Redacció
02.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta mitjanit s’acaba el període per a registrar-se i poder votar al referèndum d’Escòcia. Els catalans que hi resideixen, com a ciutadans de la UE, també hi poden votar. Quan les enquestes mostren que la distància entre el suport al sí i al no és més curta que mai, els defensors de totes dues opcions han demanat que la participació sigui ben alta.

Ara com ara ja hi ha 4,1 milions de registrats, la xifra més alta que s’hagi aconseguit mai. El primer ministre, Alex Salmond, preveia que la participació podia arribar al 80%.

Poden registrar-s’hi els més grans de setze anys que resideixin a Escòcia i siguin ciutadans britànics, irlandesos, de la Unió Europea o la Commonwealth. Els nascuts a Escòcia però residents actualment en un altre indret no podran votar. En canvi, els membres de les forces armades que tinguin permís per a votar a Escòcia, sí.

El frec a frec entre el sí i el no

Després de l’últim debat electoral entre Salmond i el líder de la campanya unionista, Alistair Darling, el diari The Guardian va fer una enquesta, segons la qual el 71% creia que Salmond ho havia fet millor que no pas Darling i que havia aportat més bons arguments. El resultat sobre l’opció de vot dels enquestats va ser ben sorprenent, tenint en compte tots els sondatges anteriors: 51% no i 49% sí. És el resultat més ajustat de cap enquesta publicada.

De fet, totes les enquestes recents apunten a un creixement del sí, malgrat que el no continua guanyant.

Nova enquesta del diari The Times: Els independentistes escocesos són a 3 punts de la victòria en el referèndum (1.09.2014)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any