Pujol decidirà si compareix al parlament

  • La comissió d'afers institucionals acordarà el 2 de setembre la data de la compareixença de l'ex-president

VilaWeb
ACN/Redacció
01.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La junta de portaveus va reunir-se ahir en sessió extraordinària, a petició del diputat Enric Millo (PPC) i Carina Mejías (Ciutadans), per acordar si el parlament cridava a comparèixer l’ex-president Jordi Pujol. Els partits van convenir que fos la comissió d’afers institucionals, que es reunirà el 2 de setembre, l’òrgan que debatés i fixés la data de la compareixença de Pujol, que en principi podria ser aquell mateix dia.

Serà Pujol qui decidirà si compareix

Ara, les compareixences en les comissions legislatives no són obligatòries, i Pujol decidirà si vol acudir al parlament a respondre dels seus actes davant els diputats o no.

En canvi, si el parlament decidís de constituir una comissió d’investigació per tractar del cas, la compareixença prendria un altre caire. Fins ara, només el PPC n’ha registrat la petició.

Les comissions d’investigació són creades expressament per investigar un assumpte d’interès públic competència de la Generalitat, i poden requerir la declaració de qualsevol persona. Segons el reglament del parlament, si el convocat desatén, voluntàriament, el requeriment, la mesa del parlament n’ha de donar compte al ministeri fiscal espanyol, i se’n pot derivar una responsabilitat penal.

La posició de CiU

Lluís Corominas, vice-secretari general de coordinació institucional de CDC, va avançar, a ‘L’entrevista de l’estiu’ de TV3 i el 3/24, que CiU no s’oposaria a la petició de compareixença de Pujol, tot i que va assenyalar que en casos com el de la diputada del PP Alícia Sánchez-Camacho, alguns altres grups no havien tingut el mateix comportament ni la mateixa exigència.

Sobre si Pujol ha de donar explicacions al parlament, Corominas va dir que, ‘com qualsevol ciutadà que és cridat pel parlament, ha de comparèixer’. I afegí: ‘Però aquesta decisió no pertoca al partit sinó a la persona.’

Jordi Turull, president del grup parlamentari de CiU, va insistir a dir que s’havien pres les decisions oportunes només en setanta-dues hores, i que on primer s’ha d’explicar el president Pujol és davant Hisenda i, si cal, davant la justícia. També va acusar alguns grups polítics de voler ‘barrejar naps i cols’ amb la petició de compareixença.

A més, en la línia de Corominas, va recordar que Sánchez-Camacho s’havia negat a comparèixer pel cas Método 3 tot i ser diputada i senadora en actiu. Per això va explicar que CiU havia dit que se sol·licités a la mesa de la comissió d’afers institucionals de fer també les compareixences aprovades i pendents, com ara la de la presidenta del PPC.

La reacció de l’oposició

Per ERC, Jordi Pujol farà tant com pugui per comparèixer i donar explicacions. Segons Marta Rovira, portaveu del grup parlamentari, ‘els ciutadans es mereixen sentir les explicacions directes de l’ex-president’ i ERC té el compromís ferm que comparegui. Pel que fa a la data, n’acceptarien qualsevol sempre que fos durant les primeres setmanes de setembre, però no descarten d’impulsar una comissió d’investigació segons les explicacions que doni Pujol.

Per una altra banda, el portaveu del PSC al parlament, Maurici Lucena, va dir que la confessió d’evasió fiscal era molt greu i que la compareixença pública no es podia endarrerir, sinó que s’hauria de fer durant la primera setmana de setembre. Sobre la creació d’una comissió d’investigació, la posició és semblant a la d’ERC: la demanaran si les explicacions que dóna Pujol ‘no són prou satisfactòries’. La seqüència lògica, va dir Lucena, és fer-lo comparèixer primer i, després, impulsar si escau una comissió d’investigació. Per això, Lucena va titllar la sol·licitud que del PPC de ‘sobreactuació’.

El Partit Popular va dir que la compareixença de Pujol era opcional i que l’única manera de forçar-lo a declarar al parlament era a través d’una comissió d’investigació. ‘Què faran els altres grups si passen els dies i aquesta compareixença no es produeix?’, va demanar el portaveu parlamentari, Enric Millo. Amb tot, va dir que el seu partit estaria molt satisfet si el 2 de setembre Pujol donés les explicacions a la comissió d’afers institucionals.

Per ICV-EUiA, la portaveu parlamentària, Dolors Camats, va dir que de la data, no en farien cap problema, sempre que Pujol comparegués abans del debat de política general. ‘No podem començar el curs polític sense que el president Pujol hagi comparegut’, va deixar clar.

Segons la portaveu parlamentària de Ciutadans, Carina Mejías, els fets són de gran transcendència i la compareixença és molt important. Sobre la possible constitució d’una comissió d’investigació, va dir que no s’hi negava, però que s’estimava més d’escoltar les explicacions, estudiar l’abast del cas i veure si obeïa a una trama amb més implicats.

David Fernández, diputat de la CUP, va remarcar que el seu partit sempre s’havia mostrat favorable a la compareixença de Pujol. ‘Hi donem suport atesa la gravetat, la fondària i l’impacte polític, social, ètic i moral d’això que ha succeït.’ La CUP també és partidària que Jordi Pujol acudeixi al parlament com més aviat millor. Pel que fa a la comissió d’investigació reclamada pel PPC, la CUP no s’hi afegirà, ‘pel fons i la forma’. ‘No som partidaris de fer comissions “ad hoc”, perquè el frau remet a una quantitat enorme de casos d’evasió fiscal. I, a més, per una qüestió deontològica: no signem una petició que demana un partit com el PPC, vinculat a casos de corrupció.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any